Лерос розповів, хто всім "рулить" в СБУ
09.10.2020 14:07

Позафракційний народний депутат Гео Лерос заявляє про корупцію Андрія Наумова – начальник ГУ Внутрішньої Безпеки СБУ.

Про це нардеп написав на своїй сторінці у Facebook.

" А вам цікаво дізнатись хто насправді всім "рулить" в СБУ? Звісно Баканов та Зеленський отримують вигоду, але хто "Єрмак" у Баканова, той хто робить всю брудну і корупційну роботу? Познайомтесь з Андрієм Наумовим - начальник ГУ Внутрішньої Безпеки СБУ. До речі, ми про його злочини вже згадували, але зверніть увагу, що Зеленський не реагує, бо все і так знає. Ми на Наумова вийшли після того, як почали розкривати корупційні зв’язки "смотрящих" по всій країні", - написав нардеп.

За словами Лероса, Наумов з моменту свого призначення до СБУ був фігурантом двох кримінальних проваджень.

"Він завжди спрямовує свої зусилля на побудову власної корупційної вертикалі серед підлеглих співробітників та організацію роботи з вимагання хабарів від комерційних структур за невтручання в їх господарську діяльність з метою особистого збагачення", - зазначив нардеп.

Лерос заявляє, що у місті Києві, Наумов через начальника київського СБУ Олега Головаша, отримує від Дениса Комарницького (головного корупціонера столиці) відсоток від усіх бюджетних платежів, тому сумки в СБУ Комарницький завозить на оперативній авто СБУ прямо на подвір'я Служби безпеки.

"За ініціативою Наумова було звільнено з ГУ БКОЗ СБУ співробітників, які відмовлялися виконувати його незаконні вказівки щодо тиску на комерційні структури, а також призначення на керівні посади повністю підконтрольних йому осіб. Одним з перших відбулось незаконне призначення в липні 2019 року уродженця м. Кривий Ріг Капелюхи Артема Вікторовича відразу на посаду начальника 1 відділу 4 управління (по протидії контрабанді) ГУ БКОЗ СБУ", - йдеться у повідомленні.

Лерос зазначає, що в багатьох регіональних Управліннях СБУ на посади начальників підрозділів по боротьбі з контрабандою були призначені саме однокурсники Капелюхи. Новопризначені керівники, "за вказівки і підтримки Капелюхи та Наумова за 4 місяці повернули у діяльність митниці побори, списки та чорні схеми контрабандного ввозу товарів, в тому числі підакцизних на митну територію України, контрабанду наркотичних засобів та нелегальне виготовлення горілчаної та тютюнової продукції".

За інформацією нардепа, на даний час ключову роль в організації та контролю контрабандних потоків в Україні відіграє Наумов, який особисто контактує з усіма основними гравцями контрабандних потоків та керівництвом крупних державних компаній, погоджуючи їм умови роботи, розміри хабарів і т.п.

З метою організації системного механізму отримання неправомірної винагороди та налагодження постійного контролю над усіма тіньовими потоками у різних сферах економіки держави, користуючись особливою наближеністю до Голови СБУ Івана Баканова, Наумов, за словами Лероса, вибудував стійку корупційну кадрову вертикаль із наближених до нього осіб, серед яких:

• ГУ КЗЕ СБУ (начальник - Трипілка Андрій Вікторович, перший заступник — Бурзак Володимир Іванович, заступник Ращик Ростислав Адамович)

• ГУ К СБУ (начальник 4 Управління ГУ К (контрабанда) Капелюха Артемій Вікторович)

• ДКІБ СБУ (начальник Корнійчук Олексій Олександрович, заступник - Шило Артем Вікторович)

• ДКР СБУ (начальник - Руснак Олександр Васильович)

• ГСУ СБУ (в.о. начальника - Швець Андрій Зіновійович)

Регіональні управління СБУ:

• у Волинській обл. - Данюков Павло Олексійович,

• у Львівській обл. - Гончаров Юрій Олегович

• в Харківській обл. - Дудін Роман Володимирович

• в Закарпатській області - Рудницький Іван Львович

• в Полтавській області - Борзілов Євген Вікторович

"На сьогоднішній день, тільки за особистим погодженням Наумова здійснюються усі призначення на основні Департаменту (управління), а також в регіональних органах СБУ, при цьому слід зазначити, що кожне призначення на посаду має свою вартість. З моменту початку роботи корупційної кадрової вертикалі, особисто Наумовим налагоджені контакти з відомими в контрабандному середовищі Орестом Фірманюком, Віктором Шерманом, родиною Бабичів (Бабіч Євген та Бабіч Максим - батько і син). Крім того, за вказівкою Наумова заступником начальника ГУ КЗЕ СБУ Ращиком Р.А. налагоджено щомісячне отримання винагороди за невтручання у протиправну діяльність керівництва державних підприємств", - заявляє Лерос.

Так, згідно з інформацією нардепа, Наумов отримує:

- від керівництва ДП "Укрспирт" щомісячно виплачує понад 100 тис. дол. США.

- ДП "Енергоатом" - щомісячна винагорода близько 100 тис. доларів США, передається директором з фізичного захисту і спеціальної безпеки ДП "Енергоатом" Олегом Макаренком,

- АТ "Укртрансгаз", щомісячно передає близько 70 тис. дол. США.

"За невтручання СБУ у тендерні закупівлі "Укравтодору", Ращик Р.А. щомісячно отримує 1% від суми виграних тендерів від компаній "Автомагістраль Південь", "Ростдорстрой", групи компаній "Онур" та інших, що складає близько 3 млн. доларів США на місяць. Отримані кошти Ращик Р.А. та Трипілко А.В. передають безпосередньо Наумову", - написав нардеп.

Крім цього, за словами Лероса, Наумовим з метою особистого збагачення активно використовується Головне слідче управління СБУ, яке очолює в.о. Швець А.З. На виконання вказівок Наумова, останній, використовуючи службове положення, примушує своїх підлеглих порушувати кримінальні провадження за статтями КК України, що не є підслідністю СБУ.

"Існують факти залучення СБУ в рамках кримінальних проваджень щодо зважування вантажівок на автошляхах України, щодо шахрайства в особливо великих розмірах при реалізації заставного майна комерційних банків, щодо крадіжки врожаю фермерських господарств, щодо шахрайського заволодіння майном комерційних підприємств, щодо незаконної реалізації бурштину та інші. Також, слідчий підрозділ використовується Наумовим А.О. в інтересах особистої помсти.

За результатами надуманих підстав ГСУ СБУ розслідуються кримінальні провадження стосовно конкурентів фірм родини Баканова та його родича по лінії дружини - Бєляєва О.В., які були задіяні в схемах виведення Богуславскої та Дибинецької ГЕС в приватну власність", - написав депутат.