Місцеві вибори: як Бузель та Полодюк поділять Шепетівку
13.10.2020 14:10

На передвиборчих перегонах у Шепетівці стає гаряче. Аж поки обіцянки кандидатів випереджають одна одну, й містянам обіцяють «золоті гори» і «кисельні береги», за лаштунками перегонів «сірі кардинали» вже підраховують, скільки зможуть наварити на довірливих шепетівцях після виборів.

Про це в своєму матеріалі пише "Аргументум".

Зокрема, діючий мер міста, свободівець, Михайло Полодюк, чудово розуміє, що переконати виборців повірити йому знову та проголосувати за його кандидатуру на цю посаду, навряд чи вдасться.

Тому він вирішив підстрахуватися і йти обхідним шляхом – «злити крісло» голови міста Шепетівки молодикові, який нині офіційно є заступником голови Шепетівської райдержадміністрації, а поза очі має прізвисько «ляльки» Мовсісяна (місцевого вірменського «авторитету») – Віталію Бузилю.

Оскільки реєстр виборців на руках у Полодюка, технологія «перемоги» відома: додати до списків «мертві душі», приписати в одній хаті по кілька десятків зайвих людей і залучити до співпраці циган, які створюватимуть «каруселі» у день виборів.

У місті відбувається вакханалія, стратегічне планування відсутнє. Але до цього нікому діла немає. Адже «на кону» державні мільйонні кошти, що призначені на ремонт доріг, тому годяться різні засоби задля досягнення мети – перехоплення державних інвестиційних потоків.

У цій схеми Бузилю доведеться лише старанно відпрацьовувати покладені на нього зобов’язання. Причому відповідати він планує зовсім не перед містянами. А перед своїм неформальним босом, який пригодував його ще в обладміністрації.

Врам Мовсісян - місцевий вірменський кримінальний авторитет, директор і власник приватного підприємства «МВМ-13», а також «сірий кардинал» Шепетвщини, депутат Хмельницької обласної ради від Блока Порошенка «Солідарність». Завдяки входженню до складу постійної комісії облради з питань будівництва, житлово-комунального господарства, інвестиційної політики, природокористування та екології, Врам Мовсісян добре знає всі економічні нюанси регіону.

Саме він через своїх людей фактично монополізував сьогодні у міськраді всі підряди на дорожні роботи. І через це – «політична програма» Бузиля-Мовсесяна про відновлення доріг в регіоні виглядає відверто цинічно.

Мовсісян прагне провести Бузиля до міської влади Шепетівки з тим, щоб саме його приватне підприємство «МВМ-13» і в подальшому вигравало всі тендери на ремонти доріг. Цю схему “солодка парочка” вже успішно відкатала у Шепетівській районній державній адміністрації.

Цими дорогами, зробленими за кошти громади, Бузиль і Мовсесян хизуються у передвиборчих програмах так, ніби-то вони зроблені їхнім власним коштом.

Сьогодні «велике будівництво» місцевого значення на Хмельниччині чітко розподілено між кількома компаніями. І «МВМ-13» - одна із них. Протягом кількох років незмінним учасником і переможцем тендерів з ремонту місцевих доріг Шепетівщини лишається ПП «МВМ-13». При чому у багатьох тендерах компанія не мала навіть реальних конкурентів. Останнього разу підприємство виграло п’ять тендерів на суму 23,14 млн грн.

Звичайно, її власник аж ніяк не може лишитись осторонь можливого дерибану коштів, передбачених на ремонт доріг програмою президента «Велике будівництво». Адже вперше в історії Хмельниччини на дороги місцевого значення будуть спрямовані рекордні суми коштів (853 млн грн).

Насправді це – крапля в морі, адже лише дороги місцевого значення Шепетівщини налічують сотні кілометрів. При тому, в процесі розробки проєктно-кошторисної документації вартість кілометру доріг зазвичай автоматично дорожчає. Зрозуміло, в чиїх кишенях осідають ці кошти. Цікаво тільки, чи сподобається мешканцям Шепетівки те, що їх так жорстко хочуть використати, як наживку в своїх корисних цілях ці місцеві «авторитети», прикриваючись депутатськими корочками.