Кравчук переконаний, що Україну обдурили
19.10.2020 08:42

Про підстави скликати Радбез ООН та передивитися Будапештський меморандум висловився перший президент, голова української делегації ТКГ Леонід Кравчук.

Це передає "Україна 24".

Про цей документ йдеться в одному з п'яти запитань президента Володимира Зеленського, на які відповідатимуть українці 25 жовтня.

"Сказати може будь-яка країна будь-що, тим більше Росія, яка ніколи не дотримувалася норм і принципів міжнародного права. Вона і робить відповідні заяви. Вона й зараз каже, що там війни Росії та України немає, що це питання внутрішнього конфлікту України з Донбасом. Це вже очевидно не тільки на українському рівні, а й на світовому, що і зброя, і війська, і добровольці, як вони кажуть, і найманці присутні на Донбасі. Вони стріляють, вбивають та руйнують.

Я не бачу потреби обов'язкової, щоб слухати лише Росію. Велика Британія, США, приєдналася Франція, приєднався Китай і Радбез. Так, звичайно, там є право вето. Але хоча б розпочати консультації. Ну, скажімо, не хоче Росія, вона заявила, що не буде виконувати Будапештського меморандуму. Але з іншими підписантами, які також гарантували й безпеку, й територіальну цілісність України, ми можемо розпочати перемовини", — сказав він.

Кравчук пояснив, чи йдеться в тексті документа саме про гарантії для України.

"В українському тексті є слово гарантії, держави гарантують. Яке тлумачення інше – я не знаю. Я знаю точно одне: коли якась з країн порушила Будапештський меморандум, а вона очевидно порушила, і вона заявила про це, не кажучи про агресію – то інші країни не можуть слухати тільки одну країну, потрібно розпочати відповідні дії. І президент у цьому випадку (з п'ятим питанням опитування – ред.) хоче підтвердити волю народу, що народ вимагає від влади діяти адекватно.

Якщо сказати відверто – Україну обдурили. Тому ми не можемо ходити обдуреними та удавати, що у нас все гаразд, що порушень ніхто не робив. Я думаю, це, принаймні, сколихне суспільство, змусить країни-підписанти ще раз переглянути свої позиції й, можливо, зробити якісь висновки, яким ми як Україна будемо сприяти", — сказав він.

13 жовтня президент України Володимир Зеленський оголосив про проведення в країні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п'ять запитань.