Нардеп пояснив, чому Київ постійно перетворюється на Венецію після дощу
20.10.2020 11:37

Найближчим часом від потопів у містах ми будемо страждати ще більше, бо змінюється клімат. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український спортивний журналіст та політик, телеведучий, народний депутат України VII скликання (2012—2014) Ігор Мирошниченко.

Коментуючи постійну проблему, яка виникає у Києві після дощів, наш співрозмовник зауважує наступне: «Є декілька причин виникнення підтоплень після дощу. І питання не лише у місцевій владі, яка там з чимось не справляється».

За словами політика, по-перше, головна причина — у нас змінюється клімат, і аномально потужні зливи, вони не властиві для нашого клімату, нині стали нормою. І подивіться, будь ласка, це ж не тільки в Києві відбувається, це відбувається по всіх містах України і по Європі. Тому тільки зливи, яка випадає одномоментно, вона не здатна сплинути лише дощовими ливниками.

«Друга причина — безперечно, що тотальна забудова в місті Києві, бо чим більше бетонується зеленої зони, просто ґрунту, то менша площа, яка може поглинути одномоментно воду, яка випадає з неба. І тому, чим більше будуть будувати в Києві багатоповерхівок, тим буде більше підтоплень», - вважає телеведучий.

Безперечно, зауважує наш співрозмовник, що не в останню чергу причиною підтоплення є і забиті, а також застарілі дощові каналізації, тому треба значно ефективніше, регулярніше, частіше їх прибирати від опалого листя.

«Маємо також розуміти всі, що, викидаючи сміття, особливо недопалки на дорогу, а, на жаль, в Україні це взагалі надзвичайно поширене і масове явище, ми так само забиваємо дощову каналізацію. Бо кому здається, що один недопалок абсолютно несуттєво не впливає на дощову каналізацію. Насправді це не так, тому що головні джерела забиття дощових каналізацій — це недопалки, яких мільярди просто скопичуються у дощоприймачах, а також опале листя. Тому треба ефективніше боротися з тим, щоби прибирати опале листя вчасно, прочищати ці дощові каналізації, і треба на загальнодержавному рівні вже започаткувати якісь акції, заходи щодо викидання недопалків просто на дорогу», - підкреслює журналіст.

Згадуючи ті часи, коли він був як депутат Київради кілька років тому в Швейцарії, ми переймали їхній досвід. То у них, за словами політика, щоб ви розуміли, саме ось цю проблему намагаються подолати на загальнодержавному рівні, в місті встановлено маса інформації, яка закликає не викидати недопалки. Тобто зрозуміло, що є невідворотність покарання, там адміністративні стягнення і т.д. і т.п.

«Тому маємо розуміти, що найближчим часом від потопів у містах ми будемо страждати ще більше, бо змінюється клімат, але разом з тим і від нас багато що залежить. Також має міська влада дбати про те, щоби дощові каналізації оновлювалися, очищалися якомога частіше. І треба боротися з тотальною забудовою, тому що ще раз наголошую на тому, що раніше у нас було значно менше будинків висотних, а більше зелених зон або просто відкритого ґрунту, і це було можливістю великій кількості води просочитися в землю. Сьогодні в місті Києві практично таких зон не залишилося, ми бетонуємо місто і тим самим просто наражаємо себе на катастрофи», - резюмував наш співрозмовник нардеп Ігор Мирошниченко.