Енергоексперт пояснив, хто і як контролює ціни на ринку електроенергії
22.10.2020 12:00

Юрій Корольчук вважає, що не має причин проводити розслідування щодо зловживання ТЕС на Бурштинському півострові.

Про це голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи доручення президента прем’єру розібратись з ТЕС на Бурштинському півострові Корольчук зазначив, що не бачить для цього причин, адже ціновий ринок наразі відповідає тим умовам, у яких знаходятьсятелектростанції.

«Бурштинський енергоострів, потужна електростанція на якій виробляють електроенергію. І одне з завдань цих електростанцій — забезпечувати поставку електроенергії в першу чергу до Угорщини. Фактично це єдина поки що синхронізована частина з європейським електроенергетичним ринком. Я не бачив, на жаль, цієї заяви, і того що там малося на увазі. Там є українська електроенергія, яку сьогодні експортують в Європу, і електроенергія, яку купують українські компанії, зареєстровані в Україні. Купують її за кордоном, в першу чергу в Словаччині, адже там є профіцит виробництва енергії. Тобто сказати, що там не має ринку електроенергії, не можна. Просто це ринок обмежений роботою тих електростанцій, які працюють в середині цього острова. Хоча останні данні, які я бачив, відображали ті ціни, які формуються на іншому, на загальному ринку електроенергії в Україні. Тому сказати, що там є якісь порушення, з якими треба розбиратися, не можна», - пояснив він.

Голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій також розповів про роль Антимонопольного комітету на енергоринку та про те, чи є порушення у роботі «ДЕТЕК Західенерго».

«Антимонопольний комітет - це НКРЕКП регулятор. Вони в умовах ринку якраз і контролюють те, щоб не було зловживань з боку учасників, які мають більше потужностей. В даному випадку там потужності дійсно належать компанії «ДЕТЕК Західенерго». І це часто викликає дискусії і припущення про те, що є вплив. Але, знову ж таки є, якщо раніше до ринку електроенергії регулятор НКРЕКП встановлював тарифи чітко для всіх, то зараз фактично мова йде про те, що формується ціна попиту і пропозиції. Тобто навіть якби вони хотіли продати електроенергію за дорожчою ціною, її просто-напросто ніхто не купить. В умовах, коли працює Бурштинський енергоринок, ті споживачі, які є там, населення, в першу чергу, воно отримує електроенергію за стабільною ціною. Промисловість — фактично для них іде продаж електроенергії по тим же цінам електроенергії, які формуються, в принципі, на всьому ринку електроенергії. Тобто там різниця не велика. Тож я не бачу підстав до того навіть, щоб якісь розслідування проводити щодо зловживання. Мені здається, що такого поки що там немає», - резюмував співрозмовник.