Експерт пояснив, чим Зеленському загрожує протистояння з мерами
27.10.2020 14:00

Віталій Бала вважає, що президент настільки некомпетентний, що навіть не усвідомлює того, що місцеве самоврядування абсолютно не в його компетенції.

Про це директор Агентства моделювання ситуацій розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що на виборах більшість мерів, які перемогли, не є зі «Слуги народу», Віталій Бала зазначив, що це, перш за все, помилка самого Зеленського, який не розуміє, що мери йому не підпорядковуються.

«Безумовно, причиною протистояння були непрофесійні, неадекватні, некомпетентні дії і заяви, деякі образливі, саме з боку Володимира Зеленського. Напевно, він не розуміє і не знає, навіть у день виборів написав, що він буде слідкувати за місцевою владою. Він, мабуть, так і не прочитав свої повноваження, які йому передбачає Конституція. Скоріш за все, йому підсовують заяви люди, які в його оточенні, бо мені важко повірити, що він не розуміє чи не хоче усвідомити, що місцеве самоврядування — це не є вертикаль центральної влади, яка може мерам давати якісь вказівки і вони будуть все це виконувати», - пояснив він.

Директор Агентства моделювання ситуацій також розповів, що може загострити конфронтацію між мерами та президентом.

«Якщо поведінка центральної влади в особі Зеленського зміниться і не буде таких заяв чи намагань впливати, керувати місцевою владою, то я не бачу ніяких проблем, що будуть якісь непорозуміння між центральною владою і місцевим самоврядуванням. Якщо це буде так і далі продовжуватися, то, безумовно, це нічого не дасть, в першу чергу, країні і тим громадянам, які безпосередньо проживають в том чи іншому районі, якщо там буде конфронтація з центральною владою, якщо центральна влада буде намагатися через своїх глав обласних державних адміністрацій чи районних глав робити якісь нехороші справи. Я би так сказав, проти тих представників місцевого самоврядування. Тому все буде залежати від того, чи зрозуміє центральна влада, що з місцевим самоврядуванням треба бути партнером, а не намагатися стати начальником», - резюмував співбесідник.