Україні передрікають вхід у фазу дуже глибокої політичної кризи, як у 2013-2014 роках
29.10.2020 14:44

Наш Конституційний суд має всі ті “хвороби”, які має і суспільство. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповіла професор НТУУ «КПІ», доктор політичних наук, політичний аналітик, сертифікований коуч Лідія Смола.

Коментуючи те, що сьогодні відбувається між КСУ та НАЗК, наша співрозмовниця зауважила наступне: «Тут кілька моментів. Перше — ми повинні говорити, що в країні з перехідною демократією, слабкою демократією, не може бути досконала, ефективна, сильна правова система. Ми в цьому контексті можемо говорити про КСУ. Тобто наш Конституційний суд має всі ті “хвороби”, які має і суспільство. І інформація щодо наявності майна в Криму, не будемо говорити про етичний момент, а говорити навіть про правовий момент, інформація, яка стала відома, це також є свідченням того, що і судді є такими ж людьми з усіма притаманними їм ознаками, як і інші групи людей в суспільстві».

Тому, вважає аналітик, КСУ є таким же відображенням, як і ВР, і інші структури.

«Другий момент, про який можна говорити, при слабкій владі завжди є впливові групи, які існують в країні, намагаються доходити якогось консенсусу і балансу. І зміни які відбулися, а саме формування цього балансу, спроба, щоб чиновники засвідчували джерело доходу, показували наявне у них майно, є порушенням цього балансу тих сил, які мають телеканали, які впливають на владу», - роз’яснює політолог.

За словами нашої співрозмовниці, цей баланс був порушений власне після Революції гідності, коли були введені нові закони. Саме тоді ті сили заявили, що ми тут зверху сидимо, а ви внизу, і ми тут зверху щось робимо, що вам внизу зась.

«Цей баланс був порушений, а зараз він просто увійшов в звичне поле, він знову повернувся на той рівень, який був і до Майдану. Просто групи впливу знову урівноважилися при слабкому президентові, бо ми явно бачимо, що президент усунувся», - зауважила доктор політичних наук.

Аналітик звертає увагу на те, що в час, коли відбулися такі події, президент, який любить записувати відео, який любить публічні виступи, гучні заяви, його позиції - жодної.

«Ми бачимо активність його клерка, керівника його Офісу, але ми не побачили жодної оцінки цієї ситуації президентом, який мав довіру суспільства, але він жодним чином не проявив себе в цій ситуації. Тому ми говоримо про те, що, не маючи ні інтелектуальних, ні професійних ні важелів ні знань, президент усунувся, а групи врегулювали цю ситуацію», - заявляє Лідія Смола.

Політичний аналітик закликає згадати про повернення високих зарплат, про зняття мораторію на рівень зарплат, і це в країні, яка стоїть на порозі можливого відновлення карантину, яка веде війну.

«З того, що відбувається, можна зробити один ключовий великий висновок про те, що ми входимо у фазу дуже глибокої політичної кризи на кшталт тої, як ми були в 2013-2014 роках. І гілка влади є надзвичайно слабкою і некомпетентною і не готовою до дій, тобто влада, яка самоізолювалася. Президент не тільки не висловив свою думку щодо результатів виборів, він не висловив свою думку і щодо профанації, яка була названа оптимізуванням, він не висловив свою думку і до цієї дуже серйозної ситуації і конфлікту, який буде мати великі наслідки, який буде ще більше поглиблювати кризу в країні», - резюмувала наша співрозмовниця доктор політичних наук Лідія Смола.