Названі умови для позбавлення України безвізу
30.10.2020 13:47

Зараз важливо, щоб ВР ухвалила закони, які б відповідали Конституції. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень " Соціовимір» Сергій Таран.

Коментуючи інформацію про те, що Україну хочуть позбавити безвізу, наш співрозмовник зауважує наступне: «Є дуже чіткі критерії, виписані зокрема в європейському положенні щодо України, де вони чітко вказують, що однією з умов надання безвізу Україні є створення антикорупційної системи. Якщо вона ліквідується, то й і підстави для безвізу теж ліквідуються. Це ж очевидно. Тому це не велика таємниця».

«Більш того, коли йшлося про безвізовий режим для України, то передумовою став пакет законів, який ухвалила ВР, і це було дуже важко, ніхто не вірив у те, що це можливо, але все ж таки це зробили. А якщо ми відкатимо ці закони назад, то і підстави для безвізу зникають. Тут навіть нічого не треба шукати нового. Це, в принципі, абсолютно мотивоване положення», - додав експерт.

Щодо того, що сьогодні відбувається з КСУ, то на думку політолога, такі події можуть стати загрозою для країни.

«Взагалі загроза з'явилася ще тоді, коли раптом вирішили звільнили Ситника без жодних підстав. Загроза з'явилась, коли було оголошено конкурс на нового директора САП, який має відбутися, але ми не знаємо, як це відбудеться. Тому загроза, звичайно, є, і про це в Європі потроху починають говорити. Важливо зараз, щоб ВР ухвалила закони, які б відповідали Конституції. Якщо ми на тлі цих подій будемо діяти неконституційно і президент буде ламати КСУ, то я думаю, що це нас тільки віддалить. Дуже важливо зважено і без емоцій дивитися на ті речі, які відбуваються, тому що в Європі емоції не працюють», - резюмував наш співрозмовник політолог Сергій Таран.