ОПЗЖ запідозрили у замовленні дослідження КМІСу про переговори з РФ
12.11.2020 14:30

Голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що в достовірності дослідження КМІСу виникають великі сумніви. Про це політолог розповів в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA.

За словами нашого співрозмовника, опубліковане дослідження КМІСу, за яким виявилося, що 50% українців підтримують переговори з непідконтрольними територіями та з Росією заради миру, викликає великі сумніви щодо достовірності.

«У цьому дослідженні є два “цікавих” таких моменти, які дають підстави вважати, що замовником цього дослідження є ОПЗЖ, а можливо, особисто і Віктор Медведчук. Але, знову-таки, це тільки підозри, бо ні з того ні з цього у президентському рейтингу появилося прізвище Медведчук, хоча він ніде і ніколи не заявляв про це і не говорив, тобто ми бачимо певну технологічність цього дослідження», - зауважує експерт.

«По-друге, ОПЗЖ в цьому дослідженні поставлене на перше місце з 21% прохідним, хоча за день того було дослідження Центру Разумкова, там було 16,5% у ОПЗЖ. Тобто ми бачимо, що 4% є, тобто навіть більше ніж похибка, яка передбачає у цьому дослідженні. А “Слуга народу” опинилося на третьому місці. Там взагалі різниця, якщо не помиляюся, 27,9% у Разумкова, а вони дають менше 20% точно. Тобто мова йде десь 8-9% різниця у цьому дослідженні. Ще й інші дві партії проходять», - оперуючи даними підкреслює політолог.

На думку голови Агентства моделювання ситуацій, це питання достатньо серйозне, і коли вони називають цифру у 50%, то згадується одне дослідження КМІСу багато років тому назад про мову російську і скільки людей працює.

Наш співрозмовник нагадує, як з цього приводу він також публічно висловився, що цьому зовсім не вірить, і потім керівник КМІСу на прийомі на честь незалежності США у посла підійшов до нього і пояснював, що це замовник, що він так захотів, щоб так надрукували. Тобто це в певності вирвано з контексту і таке інше. Тоді замовником був так само Медведчук, як зрозумів Віталій Бала.

«Тому це є вже певна тенденція, і тому в даному випадку мені дуже сумно, бо КМІС - це авторитетна відома соціологічна організація, і якщо він дає такі цифри, які викликають сумніви, то дуже хотілося би знати, хто замовник цього соціологічного дослідження, щоб не гадати і не додумувати, що це може бути ОПЗЖ або Медведчук і його структури, бо все на це вказує. Але, знову-таки, для цього треба мати певні докази», - резюмував наш співрозмовник політолог Віталій Бала.