Степанов, Шмигаль та Костюк і закупка тестів на COVID-19
16.11.2020 10:47

Від початку спалаху коронавірусу в Китаї, серед скептиків цієї теми відразу почалися слушні розмови – «кому це вигідно?». Карантин в Китаї завдав шкоду економіці КНР та зробив добру послугу США, де Адміністрація Трампа вживала заходів по введенню санкцій та мит для китайських виробів.

Аналогічна ситуація склалася і в Україні, пише Антикор.

Перед початком пандемії, Україна активно реалізовувала засоби захисту – маски та респіратори, за кордон, в країни які почали входити в карантин та де спостерігалися спалахи захворювання – Китай, Іран, Індія.

Зараз, в Україні спостерігається друга хвиля захворюваності на COVID-19. Статистично, вона є значно масштабнішою за весняну, в тому числі за рахунок збільшення кількості тестування громадян. Нещодавно, міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, про плани збільшити кількість тестувань до 100-120 тисяч на добу, приблизно за місяць. На початку листопада, було додатково виділено більше 1 млрд. доларів на закупівлю тестів на COVID-19.

Хто ж заробляє на тестуванні людей на Ковід? Звичайно це власники приватних лабораторій, державні тести є безкоштовними. Проте, в обох випадках ці тести закуповують та якимось чином потрапляють до кінцевого «споживача». Як і більшість процесів в Україні, на цьому була побудована надзвичайно прибуткова та вигідна «схема».

Читайте также: У Зеленского согласовали отставку главы Минздрава Степанова, – нардеп
За нашими джерелами, на початку жовтня відбулася зустріч між прем’єр-міністром Шмигалем та Міністром охорони здоров’я Степановим. Ключове питання – яким чином Степанов збирається закупляти тести на COVID-19. Логічна пропозиція провозити відкриті тендери та заключати прямі договори з закордонними постачальниками була відхилена Шмигалем. Натомість, була запропонована схема закупки через ряд компаній, які отримають відповідну ліцензію від МОЗу і пізніше і будуть формально зазначатися в звітності. Фінансова вигода та відсоток від схеми був погоджений зі Степановим.

Проте, для реалізації цього плану потрібен був практик-реалізатор схеми. Для цього був обраний виходець Львова, прикарпатський кримінальний авторитет, який спеціалізується на відмиванні коштів, Василь Костюк. Костюк пов’язаний з Івано-Франківським кримінальним угрупуванням «АСП», народився в м. Івано-Франківськ 22.01.1976, зараз проживає в м. Львові. В свій час він «стартував» зі схем з конвертації та збуту фіктивної продукції через ринки Івано-Франківської області. Члени ОЗГ в 2006-2010 роках були депутатами Івано-Франківської облради від «БЮТу» і «Партії регіонів», зокрема Ігор Халаменда на прізвисько «Бура». Костюк же залишався позафракційним.

Костюка порекомендував Шмигаль, так як співпрацював з ним раніше в різноманітних бізнес проектах по західній Україні.

В результаті, мільярдні кошти з державного бюджету, що виділяються на закупку ПЦР та ІФА тестів, будуть «пропускатися» через компанії з орбіти Костюка, що будуть здійснювати безпосередню закупку та надавати документи з завищеною вартістю закупки. Прибутковість схеми сягає 30%, які розподіляються між Степановим, Шмигалем та Костюком. Частина грошей безпосередньо передається «наверх» до Офісу президента та Єрмака. В грошовому еквіваленті – це приблизно 300 млн. доларів на місяць, при даних масштабах фінансування закупок тестів. Проте, ця цифра буде рости.

Таким чином можновладці, не втрачають можливості заробити на світовій пандемії COVID-19. Прості ж громадяни вимушені платити по 1200 грн за тест в приватних лабораторіях, або очікувати в чергах на проведення безкоштовного тестування.
Больше информации на портале.