Економіст пояснив, чому допомога бізнесу від держави у карантин - це популістський крок
25.11.2020 15:30

Василь Юрчишин вважає, що допомога у 8 тисяч гривень аж ніяк не допоможе людям і бізнесу.

Про це директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи законопроект в допомогу бізнесу, Юрчишин зауважив, що це занадто запізнілі рішення влади аби від них дійсно був хоч якийсь зиск.

«По-перше, це заходи, які запізнілі. Це якраз потрібно було у всіх країнах робити з самого початку. У березні, у квітні вводилися подібні заходи, де затверджувалися програми з виплатами бізнесу, з виплатами домогосподарству. Тобто це уже дуже пізно. Добре, що до цього хоч зараз дійшли, але якщо б раціонально діяти, то це треба було б на багато раніше робити. Це перший момент. Другий момент полягає в тому, що, звичайно, це не ті кошти, які можуть зарадити втраті роботи, чи втраті бізнесу, чи втраті прибутку, чи чогось. Це символічний популістський акт, хоча це ліпше, ніж нічого, як було до цього часу. Тому що до цього часу було теж багато розмов з приводу того, що є різні програми, які мізерні обсяги кредитування надавали, а домогосподарство взагалі залишалися поза тим», - пояснив він.

Також експерт наголосив на тому, що останні рішення, які влада приймає щодо питання карантину не має жодної ефективності і пояснив чому.

«Наступний момент полягає в тому, що якщо вже створили коронавірусний фонд, то потрібно було активно і результативно використовувати кошти, а не половину пустити на дороги, а потім пояснювати, що це так і було задумано. Принаймні це свідчить про некваліфіковану і слабку комунікацію влади. І зрештою можна говорити про те, що знову уряд, влада орієнтується на заборонені заходи - обмежити, закрити, заборонити, а в якості компенсації пропонує мінімальні суми, але не на ті заходи, які лежать на поверхні, які потрібно було запроваджувати, наприклад, ті ж самі маски. Потрібно біло не розмірковувати, добре це чи погано, а з самого початку вводити жорсткі правила носіння масок у всіх громадських місцях, а не зараз ухвалювати закони. Так само і вихідного дня. Це єдині дні, коли люди можуть зробити покупки, але тут гірше, тому що щоп'ятниці натовп людей іде за покупками, щоб закупитись тим, що можна було купити в суботу, неділю. Тобто тут, як бачите, дуже багато запізнілих і мені здається не дуже ефективних, не дуже результативних заходів, які вживаються. Тому ці 8 тисяч — це так, ось президент проявив турботу, ось, значить, цінуйте це. Але як вплив на добробут, як захист людей, бізнесу, я не думаю, що це матиме якусь результативність, якийсь сенс», - резюмував співрозмовник.