“Хвороба позбавила мене свободи, та не віри”: Ігор Собчук бореться за життя і знає – переможе
25.11.2020 13:26

Ігор Собчук з села Мізюринці Шумського району – 20-річний юнак, який практично з народження бореться за своє життя. Зараз молодий житель Тернопільщини щодня приймає необхідні ліки та ще й, на жаль, змушений перебувати у постійному пошуку коштів, пише Файне місто.

З трьох років Ігор хворіє спадковим нефритом. Каже, хвороба позбавила його свободи, та не віри. Знає, що колись ця “сутичка” закінчиться перемогою на його користь і він надолужить все, що зараз є для нього таким недосяжним.

“Свободи… Хвороба позбавила мене свободи. Я не можу подорожувати. А стільки доріг є незвіданих, стільки місць, де я не був, країн. Через діаліз я не можу собі цього дозволити, я “прив’язаний” до медичного закладу і препаратів. Я навіть не можу випити стільки води, скільки хотів би. Є обмеження – до одного літра в день. Коли ти хочеш води ,а тобі не дозволяють,бо великий набор… Все що я п’ю і їм мені забирає діаліз, а там обмеження в наборі. Не може діаліз забрати більше 4кг. Лікарі нам рекомендують набирати не більше 2% від своєї ваги, щоб було менше нагрузки на серце. Для моєї ваги можна знімати 2кг, а завжди більше виходить”, – каже Ігор Собчук.

Процедура діалізу проходить три рази на тиждень, по 4 години кожна – з 00:00 години і до 4 ранку. Проводять її у медичному закладі під наглядом лікаря та медстестри. Під час діалізу Ігор практично ніколи не спить. Процедури виснажуть, але іншого виходу у юнака зараз немає.

Щодня прокидаючись зранку та засинаючи ввечері, Ігор Собчук вимолює у Бога здійснення одніє найзаповітнішої мрії – отримати донорську нирку. А ще прагне стати кухарем. Через захворювання юнак не мав можливості вступити до вишу або ж професійно-технічного училища – нирки відмовили практично одразу після закінчення школи.

Кудись вступити на навчання не встиг. Після випускного відмовили нирки і я попав на діаліз в Охматдит в Києві. Мені було ще 17років, і тільки там дають діаліз для дітей. Мрію стати кухарем. Дуже подобається готувати різні страви. Я знаю, що так буде, я вірю в це”, – додає Ігор.

А ще хлопець з неабиякою теплотою та трепетом у голосі дякує всім, хто допомагав йому у минулому, робить це сьогодні і тим, хто не омине його історії у майбутньому. Адже Ігор Собчук стоїть у черзі на операцію з пересадки нирки. Допоки донора не знайшли, йому доводиться періодично їздити до Мінська, аби поновити документи та здати аналізи. Таких процедур, – каже молодик, – в Україні не роблять, а зробити це онлайн є неможливим.

7 листопада було три роки як я на діалізі, а в лютому буде два, як я стою в черзі на пересадку нирки в Мінську. Кожна поїздка туди – це великі витрати. На оплату аналізів треба 10 тисяч гривень і ще десь 7 тисяч на дорогу. До цієї суми потрібно додати ще вартість страхування – 700 гривень і платні дороги біля 1500 грн.

Також трошки проблематично їхати в Мінськ. Потрібно здати тести на короновірус – без нього не пустять в Білорусь. Поїзд не їздить у Мінськ, тому маю їхати машиною.

Тут не можливо здати такий аналіз, він проходится тільки в лікарні, в якій стоїш в черзі, онлайн поновитися не можливо”, – розповідає журналістам “Файного міста” Ігор Собчук.

Окрім коштів, необхідних на дорогу, потрібні також гроші для купівлі медичних препаратів, які Ігор Собчук повинен постійно приймати. Без них він не зможе. Коштів практично не залишилося, бо більшу частину витратив на чергову поїздку до Мінська. І вже знову змушений готуватися до наступної.

Дві години перевіряли документи але пустили, і тепер якщо не викличуть на пересадку органу, то за три місяці знову потрібно буде їхати до Мінська.

Зараз дуже потрібні кошти на лікування , – каже Ігор, – на таблетки і уколи, бо майже всі заощадження я витратив на попередню поїздку до Мінська. Приймаю припарати від калію та фосфору, уколи для підвищення гемоглобіну. Пачка уколів 1500 гривень, порошок від калію ще 1700-1900, таблетки від фосфору 6000 гривень за пачку. Пачки мені вистачає десь на місяць. Уколи Рекормон, прошу від калію Кеексалат, таблетки від фосфору Фосренол. Порошок.”

Якщо ви маєте можливість допомогти Ігореві здійснити його мрію – стати здоровим, то скористайтеся нею. Важлива кожна гривня.

Реквізити для допомоги:

Приватбанк: 4149499115367490 Собчук Ігор Ігорович

Телефон: 097 749 97 67

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.