Країни ООН вказали Росії на чергову спробу обману щодо конфлікту на Донбасі
03.12.2020 07:16
Позиція Росії, яка намагалась провести на рівні ООН обговорення з імплементації Мінських угод, є оманливою, а сама РФ не може бути посередником, оскільки вона ініціювала й підтримує конфлікт на сході України.

Як повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, про це йдеться в спільній заяві Великої Британії, США й Естонії, оприлюдненій в середу.

«Ми рішуче відкидаємо твердження Росії, що вона начебто виступає посередником у внутрішньому конфлікті. РФ є активним учасником підготовки, оснащення й керування збройними формуваннями в районах, що не перебувають під контролем Уряду України, поповнюючи ці проксі-сили військовим персоналом і технікою», - наголошується в оприлюдненій позиції трьох держав.

Заява Британії, США й Естонії з’явилася у відповідь на спроби Москви провести 2 грудня інтерактивне засідання РБ ООН за формулою Арріа, куди були запрошені, в тому числі представники окупаційної влади невизнаних ЛДНР, контрольованих Москвою. Натомість ця спроба використання майданчику ООН була зірвана – західні країни відмовились від участі в російській ініціативі, а ООН навіть не транслювала подію на офіційних ресурсах.

Як підкреслюється в заяві Британії, США й Естонії, «ця зустріч була відкритою спробою подати неправдивий та оманливий наратив щодо конфлікту на сході України».

У цьому зв’язку західні країни нагадали, що РФ «ініціювала та продовжує розпалювати» конфлікт, що призвів до понад 13 тис. смертей, жахливих порушень прав людини та погіршення гуманітарної ситуації для цивільного населення.

«Ми повторюємо свою підтримку Мінським домовленостям, а також тверду відданість забезпеченню мирного розв’язання конфлікту з повною повагою до суверенітету й територіальної цілісності України. Ми вітаємо кроки, зроблені українським урядом для прогресу у врегулюванні конфлікту, і закликаємо Росію діяти аналогічним чином», - наголошується в документі.

Як повідомлялося, Місія ОБСЄ вже неодноразово інформувала про виявлення на тимчасово окупованому Донбасі різноманітних типів російських систем радіоперешкод та радіоелектронної боротьби: Р330 "Житель", "Леєр-3" РБ-341В, 1Л269 "Красуха-2", РБ-109A "Биліна", "Репелент-1", "Торн", "Тірада-2" та ін.