Легалізація зброї: Українці масово цікавляться пістолетами і револьверами
10.12.2020 09:42

Зараз в Україні легально можна купити мисливську зброю, карабіни і гвинтівки, який нелогічно і майже неможливо використовувати для самозахисту. Цього року українці все частіше запитували в інтернеті покупку пістолета або іншого “короткоствола”, які незабаром можуть легалізувати в країні.

Про це пишуть Єновости.

Легальною зараз в країні є мисливська зброя, карабіни і гвинтівки, але експерти підкреслюють, що таку зброю нелогічно використовувати для самозахисту. А для захисту, в тому числі і від вуличних злочинців, зручно використовувати пістолети і револьвери, які можна носити з собою.

Українці почали ще активніше “гуглити” покупку зброї після того, як в жовтні у ВРУ зареєстрували законопроект “Про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї”. Цим документом пропонується дозволити жителям України мати вогнепальний “короткоствол”. Тут варто зазначити, що на сьогодні Україна є єдиною країною у всій Європі, де немає окремого закону про цивільну вогнепальну зброю

Повнолітні українці можуть купити без спецдозволів пневматичні пістолети калібром не більш 4,5 мм і з початковою швидкістю польоту кулі не більше 100 м/с. Крім того, в Україні можна купити револьвер і пістолет під патрон Флобера і сигнальний пістолет. Зараз в країні на пневматичну зброю приходиться частка у 30%, сигнальні – приблизно 33%, пістолети і револьвери під патрон Флобера – близько 37% від всього ринку. Вище перераховані пристрої не можна назвати зброєю, їх не використовуються для самозахисту, тому вони купуються виключно для навчання або розваг. Хоча і вони при необережному використанні можуть завдати шкоду здоров’ю людини.

Зараз в країні офіційно купити травматичну зброю можуть працівники правоохоронних органів; працівники суду, їх близькі родичі учасники формувань з охорони громадського порядку і державного кордону; учасники кримінального судочинства; військовослужбовці (крім строковиків); деякі групи держслужбовців; нардепи; журналісти, зокрема і позаштатники. Крім того, багато українців, які не належать до цих категорій, намагаються отримати нелегальні документи. Зараз не важко купити посвідчення журналіста в інтернеті: всьому є своя ціна.

Крім того, в ЗМІ повідомляють про те, що за великі гроші можна обійти всі труднощі і отримати свою зброю “під ключ”. В цьому випадку нечисті на руку співробітники дозвільної системи продають весь комплект документів. Проте це все періодично закінчується у відділку поліції