Конфлікт Тарана і Хомчака: Кого звільнить Зеленський
10.12.2020 10:16

У ЗМІ активно обговорюють конфлікт між міністром оборони Андрієм Тараном і головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, що б'є не лише по іміджу ЗСУ, але й по рейтингу президента Володимира Зеленського, який є верховним головнокомандувачем.

Раніше писалось про скандал, який закручується довкола міністра оборони Андрія Тарана і цілком може призвести до його відставки. Однак, не він один в оборонному відомстві має скандальну репутацію, пише Депо.Юа.

Журналісти, блогери та ЛОМи активно критикують діяльність головнокомандувача ЗСУ генерала-полковника Руслана Хомчака. Приклад тому – хоча б нещодавня зустріч блогерів в Офісі президента.

Негатив посилюється на фоні конфлікту Хомчака з міністром оборони Тараном, який, за останніми повідомленнями, зараз переріс у гостру фазу. Настільки гостру, що подейкують, ніби голова Офісу президента Андрій Єрмак не бачить іншого виходу, окрім як звільнити їх обох.

Власне, конфлікт у них почався майже одразу ж після призначення Андрія Тарана міністром оборони. Вже тоді в ЗМІ просочувались інсайди, що поки Таран входив у курс справ (які сильно змінились з часу його виходу на пенсію у 2016 році), а також займався ліквідацією Офісу реформ, Руслан Хомчак перетягував у підпорядкування Генштабу, який він тоді очолював, всі прибуткові галузі армійського господарства.

Зокрема, Хомчак домагався передачі в підпорядкування Генштабу квартирно-експлуатаційного управління, капітального ремонту і будівництва, медицини, постачання і навіть навчальних закладів. Таран тоді не чинив опору, бо йому було не до того – треба було викручуватись зі скандалу, спричиненого його ж заявою про недосяжність для України стандартів НАТО. Кажуть, Тарану тоді добряче влетіло від верховного головнокомандувача.

Так от, квартири, ремонти, будівництво, медицина – в армії все це згруповано по галузях і називається Командуваннями. Наразі всі Командування підпорядковані Об'єднаному командуванню і далі начальнику Генштабу, яким після переходу Хомчака на вищу новостворену посаду головнокомандувача ЗСУ став його "права рука" – генерал-лейтенант Сергій Корнійчук (коли Хомчак був ще головним інспектором Міноборони, Корнійчук служив його заступником; потім вони обидва перейшли в Генштаб).

Є версія, що згодом Таран намагався повернути собі втрачене, однак наштовхнувся на жорсткий відпір Хомчака. Жорсткий настільки, що Хомчак підключив навіть депутатів Верховної Ради.

Зокрема, пліткують про депутатку від "Слуги народу" Мар'яну Безуглу з Проектного офісу реформ Мінборони (щодо медичного забезпечення), яка працювала при Хомчаку у Генштабі експертом, а зараз є заступницею голови комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони. Нібито на прохання Хомчака вона викликала Тарана на килим в Раду, де буквально його розгромила.

Подейкують, що таким чином Хомчак намагається помститись Тарану за службове розслідування щодо Командування медичних сил ЗСУ (яке нібито розікрало на тендерах гроші на апарати ШВЛ). За його підсумками звільнили командувача Медичних сил ЗСУ Ігоря Хоменка, якого називають ставлеником Хомчака.

При цьому сам Хомчак дає інтерв'ю, збирає журналістів та блогерів на посиденьки за чаєм, в яких красномовно пояснює собі на користь всі неоднозначні події, натякаючи, що весь негатив йде від Міноборони.

Щоправда, у нього це не дуже виходить. Проти нього ополчились волонтери і вижиті з оборонного відомства реформатори. Зокрема, ідеолог реформи системи харчування Діана Петреня прямо звинувачує Хомчака на рівні з Тараном у свідомому зриві реформи в обмін на "занесені конверти" від фірм-аутсорсерів.

Волонтер та лідер музичного гурту "Антитіла" публікує документальні підтвердження про колекцію квартир Хомчака, одну з яких він сам собі виділив, скориставшись службовим становищем. А потім пише і про своє переслідування з боку Генштабу за оприлюднення цієї інформації, через що ця історія отримала ще більший резонанс.

Але найбільше Хомчак зашкварився у ситуації з судовим позовом Командування Медичних сил на волонтерку Наталію Воронкову, яка написала про поточні проблеми військової медицини у часи епідемії коронавірусу, звинувативши у них Хомчака і нещодавно звільненого Хоменка.

аким чином можна припустити, що крісло під Хомчаком хитається не менше, аніж під Тараном. Адже подібні скандали не додають позитивного іміджу українській армії і кидають тінь не лише на Генштаб і головнокомандувача ЗСУ, але й на найвище керівництво держави і армії – президента і верховного головнокомандувача Володимира Зеленського, рейтинг якого і так суттєво просів.

Буквально вчора з Банкової принесли інсайд, що в Офісі президента активно шукають переможні кейси, які могли б підняти рейтинг президента. В цьому контексті відставка одразу двох скандальних і скомпрометованих топ-чиновників з одночасним урочистим проголошенням перезавантаження усього оборонного відомства виглядає не найгіршим варіантом. Та й заміну Тарану ніби як уже знайшли.