Новий санітарний регламент для шкіл: Що рекомендує МОЗ
10.12.2020 13:16

Міністерство охорони здоров'я розробило новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу, передає Depo.ua.

Він зазначив, що найбільше потерпають від коронавірусу люди, які мають супутні неінфекційні захворювання, тому важливо закладати основи здорового способу життя змалку.

"Ми багато сьогодні говоримо про здоровий спосіб життя, про профілактику, і хочемо, щоб здоровий спосіб життя закладався на старті нашого життя, особливо у закладах освіти. Сьогодні є досить велика кількість дітей, які мають ожиріння, низьку фізичну рухливість, яка впливає на появу неінфекційних захворювань. Тому МОЗ навіть у період пандемії приділяє значну увагу покращенню дитячого здоров'я", – сказав Ляшко.

За його словами, розроблений МОЗ санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти набуде чинності з 1 січня 2021 року.

Ключові особливості санітарного регламенту для шкіл

  • Учні, які проживають на відстані більше 2 км від закладу освіти повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл.

  • Усі працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення термінів проходження огляду працівники не повинні допускатися до школи та залучатися до освітнього процесу.

  • Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена.

  • Чітко встановлені вимоги до благоустрою території шкіл та встановлено, хто несе відповідальність і хто повинен стежити за дотриманням цих норм.

  • МОЗ дозволило до використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі інтернет. У разі якщо використовується бездротове підключення, роутери повинні бути на висоті не менше 2 метрів від підлоги та вимикатися у позанавчальний час.

  • Встановлено також вимоги до комп'ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти, оскільки попередні норми (2001 року) не актуальні. Якщо ідеться про ПК, то екран повинен бути не менше 15 дюймів, якщо використовуються ноутбуки тоді дозволяється щоб екран був 14-дюймовим, але має бути окрема мишка та клавіатура.

  • У кожному навчальному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри відповідно промаркованих меблів. Щоб профілактувати порушення постави потрібно не тільки підбирати меблі по росту, а й запропоновано не менше 2 разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди. Це послужить також профілактикою порушень зору та слуху.

  • Дітей, які часто страждають простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни класу.

  • Чітко прописано, що можуть бути дозволені і повинні бути у кожному закладі освіти внутрішні санітарні вузли. Адже до цього часу кожна десята школа має зовнішній туалет. Це призводить до того, що, за наших температурних умов, дітей наражають на виникнення урологічних та сечостатевих проблем зі здоров'ям. Це ті зміни до документу, які повинні виконати власники закладів освіти, органи місцевого самоврядування і облаштувати у всіх закладах освіти внутрішні теплі туалети.

  • Змінені підходи до організації харчування. Дозволяється органзовувати у школах кейтеринг, але він повинен відповідати усім вимогам та принципам безпечності, якості харчових продуктів, які базуються на системі ХАССП.

  • Встановлюються закладення при організації харчування основних принципів саме здорового харчування. Для досягнення цієї мети наказом встановлено вимоги для організації харчування, до готових страв, які можуть пропонуватися дітям. Зокрема, встановлено низку обмежень щодо вмісту у продуктах солі, цукру, жирів.

  • Встановлено перелік продуктів, які заборонено продавати у шкільних буфетах, а також у шкільних автоматах. Ідеться про чіпси, сухарики, попкорн, цукерки та інше.

  • Встановлена група харчових продуктів, які повинні бути у щоденному раціоні учнів. Наприклад, злакові, овочі, фрукти, молочні продукти.

  • Вперше на нормативно правовому полі урегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. Тепер, якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про те, що є певні дієтичні потреби, то власник закладу зобов'язаний організувати окреме харчування саме для цієї дитини.

"Регламент є. Наше завдання – проконтролювати його виконання, а завдання власників освітніх закладів – забезпечити його виконання. Адже здорові діти – це здорова нація, здорові українці", – підсумував Ляшко.