“Викрав і кілька днів возив у багажнику екс-коханця”: УТОС може очолити кримінальний злочинець Вознюк
08.01.2021 10:52

В Українському Товаристві Сліпих (УТОС), що володіє земельними ділянками та певними підприємствами як у Києві, так і по всій Україні, у 2021 році планово відбудуться вибори нового керівництва. Одним із охочих очолити УТОС є Олександр Вознюк — людина із сумнівною репутацією, яку звинувачують у безлічі злочинів (від погроз до збройного нападу та викрадення людини) і яка фігурує в низці кримінальних проваджень. Про це у своїй статті “Сліпі з УТОС і Вознюк: Чи пустять “цапа на город” у 2021 році?” на “Цензор.НЕТ” розповів незалежний журналист, колишній полонений Володимир Фомічов.

“Вже зараз, з урахуванням активності в соціальних мережах і медійному просторі, можна впевнено сказати, що одним із основних претендентів очолити цю організацію може стати Олександр Вознюк”, — зазначив Фомічов.

Журналіст додав, що більшості українців це ім’я ні про що не говорить, однак краще запам’ятати його вже зараз, щоби потім не потрапити у халепу. “Більшість спитає: “Хто це?”, і гугл з цього приводу мало що розповість, хіба що те, що Вознюк активно просуває себе як “експерта”. Втім, персонаж він більш ніж цікавий. Називає себе правозахисником і адвокатом, і водночас є людиною з порушеннями зору (має незначну косоокість). Тобто, має “весь комплект”, щоб претендувати на посаду керівника УТОС, а значить — може статися, що в майбутньому, за умови його перемоги, буде вирішувати важливі для організації питання, зокрема й фінансові”, — написав автор.

Володимир Фомічов розповів, що отримав документи, які “свідчать про сумну історію стосунків (чи то навіть кохання?) Вознюка з іншим Олександром, на прізвище Демчук”.

“На початку 2015 року у прокуратурі Києва зареєстрували заяву Олександра Демчука про вчинення паном Вознюком низки злочинів. А саме: шахрайство, пограбування, спроби заволодіти його транспортним засобом, збройний напад, викрадення групою осіб, побиття та незаконне позбавлення волі”, — перелічів журналіст.

За його даними, Демчук орендував квартиру, що належала Вознюку — саме з неї його й викрали наприкінці 2014-го. “Згідно з документами, потерпілий Демчук з 2012 року мав у власності автомобіль Toyota Highlander і водночас орендував квартиру, що належить громадянину Вознюку. На якомусь етапі Вознюк підробив підпис Демчука та писав від нього чисельні заяви до Нацполіції — щодо нібито скоєння злочинів громадянином Тягуром, яких, як потім виявилось, не було. Як значиться в зверненні Демчука, “адвокат” (вибачте, без лапок його так звати не можу) Вознюк “заздалегідь розробив схему вчинення ДТП, обвинувачення в ньому та притягнення до кримінальної відповідальності невинної людини — мешканця м. Одеса Тягура”, — цитує автор витримку з документу.

У ньому також йдеться, що 14 жовтня 2014-го Вознюк примусив Демчука підписати довіреність на представництво його інтересів у державних органах влади. “А 24 грудня того ж року Вознюк вирішив переписати на себе ще й автівку Демчука. За словами останнього, нею Вознюк мав розрахуватися за борги перед якимось Максимом Петрусем, матір якого Вознюк, за словами Демчука, “розвів” на 15 тисяч доларів. Отже, до квартири Демчука увірвалися озброєні люди та, заламавши його, посадили в автівку Вознюка, щоби відвезти до нотаріуса та засвідчити певні документи”, — пише Володимир Фомічов.

За його даними, наступного дня Демчука відвезли до Одеси — щоб там разом зустрітися та “вирішити” якісь справи з вищезгаданим громадянином Тягуром. “Однак він був поза межами міста, тому Демчука теж вивезли з Одеси — цього разу до Вінниці, де так само проти його волі утримували до 28 грудня. Лише вночі на 29-те Демчуку пощастило якось звільнитися з полону та врятуватися втечею. Фактично, незаконне позбавлення Демчука волі тривало чотири дні. Весь цей час його утримували озброєні люди, які за наказом Вознюка возили чоловіка по всій центральній Україні просто в багажнику”, — зазначив журналіст.

Володимир Фомічов акцентував, що з моменту подання Олександром Демчуком заяви до Нацполіції минуло вже рівно шість років. “Весь цей час Демчук, побоюючись подальших переслідувань та навіть фізичної розправи з боку Вознюка, писав звернення до всіх можливих компетентних (правоохоронних!) органів. Та що там — навіть до самого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова звертався по допомогу. Однак від правоохоронців і донині немає жодної реакції”, —розповів автор.

Тим не менш, журналіст особисто отримав від Нацполіції офіційну відповідь на свій інформаційний запит щодо ходу цього провадження. “Особисто мені відповіли формальною відпискою. “Повідомляємо, що на даний час по матеріалах кримінального провадження №12015100020000494 проводиться досудове розслідування, виконуються всі необхідні слідчі дії в межах даного кримінального провадження”, — процитував Фомічов пресслужбу Нацполіції.