Економіст пояснив, для чого владі був потрібен останній локдаун
11.01.2021 13:30

Андрій Новак вважає, що режимом локдауну українська влада хотіла убезпечити себе від суспільних протестів.

Про це український економіст, політолог, громадський діяч розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заборони влади під час локдауну, Новак зазначив, що це їй необхідно для того, аби уникнути масових протестів українців.

«Режим локдауну, який запроваджений в Україні, порівняно з аналогічними режимами в інших країнах, це просто канікули чи відпустка порівняно з тими жорстокими обмеженнями, які ввели, зокрема європейські країни, США. Я, коли шукаю логіку дій влади, чому саме такий режим локдауну, то приходжу тільки до одного висновку, що українська влада, хоче показати, що вона якось бореться з епідемією, тому вводить локдаун як такій. Але, з іншого боку, такий режим локдауну запроваджує, щоб викликати мінімум збуреністі суспільства, можливість протестів, зокрема підприємців, перш за все малих і середніх, після того жорсткого локдауну, який у нас був на початку весни, і масових протестів, які були викликані тим жорстким режимом, коли протестували малі і середні підприємці, і аграрії, і працівники ринків», - пояснює він.

Експерт з економічних питань також пояснив, чому деякі магазини не виконують заборон влади.

«Очевидно, українська влада хотіла убезпечити себе від суспільних протестів, і тому режим локдауну такій дуже вибірковий. Те, що деякі магазини нехтують цими вимогами, пояснюється тим, що власники цих закладів, які підпади під ті чи інші заборони, ризикуючи натрапити на штрафи, все одно хочуть максимально мінімізувати свої втрати і тому, ризикуючи, не виконують заборони, які запровадив уряд. Кожен виживає, як може, іншими словами», - резюмує співрозмовник.