Допрацювалися: У 2020 році голосами монобільшості Зеленського ухвалено лише 16% законів
15.01.2021 11:07

За 2020 рік голосами пропрезидентської фракції «Слуга Народу» було ухвалено всього 16% законів, а сама монобільшість скоротилася до 211 депутатів.

Такі дані оприлюднив Комітет виборців України.

Зокрема, зазначають у КВУ, за минулий рік депутати «Слуги Народу», які мають права коаліції у Верховній Раді ІХ скликання, забезпечили 226 голосів лише за 16% прийнятих законів. Тобто 226 або більше депутатів монобільшості проголосували за 37 із 230 законів. Всі інші закони не були б прийняті без голосів інших фракцій та груп Ради.

У середньому фракція «Слуга Народу» підтримувала ті чи інші закони у такій динаміці:

  • вересень 2019-го – 231 депутат;
  • вересень 2020-го – 206 депутатів;
  • грудень 2020-го – 211 депутатів.

«Де-факто «Слуга Народу» вже не здатна самостійно приймати закони. За рік в монобільшості залишилося 211 депутатів, які переважно натискають «за». Тоді як для прийняття закону необхідно як мінімум 226 голосів. Таким чином, без депутатів інших фракцій та груп Ради монобільшість фактично є недієздатною», – вважає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

На його думку, низькі показники роботи монобільшості пояснюються не лише загальним зменшенням відвідування Ради через коронавірус. Фактично під час кожного голосування в «Слузі Народу» є більше десятка депутатів, які або взагалі не голосують, або натискають «утримався» чи «проти». Тому, в першу чергу, це питання фракційної дисципліни та політичних розколів всередині політичної сили.

Нагадаємо, всього у 2020 році відбулося 89 пленарних засідань Верховної Ради України. Згідно з даними КВУ, лідерами за відвідуваннями Ради впродовж 2020 року стали народні депутати «Слуги Народу» і «Європейської солідарності». Високі результати у депутатів групи «Довіра» та фракції «Голос». У середньому на засідання приходили 67% нардепів «Голосу» і 68% – «Довіри».

Головними прогульниками стали народні депутати групи «За майбутнє». У середньому протягом року на пленарні засідання приходила тільки половина депутатів групи – 46%. Також низькі показники в «Опозиційної платформи – За життя». У середньому на засіданнях реєструвалося 53% депутатів політсили. У депутатів ВО «Батьківщина» показники відвідування на рівні 56%.