Ірина Фаріон розповіла про розстріл майбутнього покоління
15.01.2021 15:37

Сьогодні і студенти, і викладачі насправді не просто в неадекватному інтелектуальному стані перебувають, а в неадекватному емоційному стані. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповіла народний депутат VII скликання Ірина Фаріон.

На думку нашої співрозмовниці, у такій складній ситуації з локдауном ми не можемо наражати дітей і студентів на хворобу, тому в нас не має зараз іншого варіанту, ніж працювати віртуально.

«І студенти, і викладачі насправді не просто в неадекватному інтелектуальному стані перебувають, а в неадекватному емоційному стані. Бо сидіння за комп'ютером зранку до вечора, в школах це, напевно, по-іншому, а у вищій школі це просто катастрофа, тому що безкінечні наради, які відбуваються через зуми, кінсти-мінсти, доводять просто до повного виснаження, але іншого варіанту у нас не має», - констатує екс-нардеп.

Щодо послаблення умов на ЗНО, то за словами політика, вона б, напевно, однозначно не висловлювалася б. Бо послаблення треба розглядати лише в контексті зменшення кількості завдань.

«Не полегшення завдання, тому що полегшене чи ускладнене завдання — це завжди категорія відносна: для когось воно складніше, для когось легше. А от, на мою думку, зменшити кількість завдань у зв'язку з пандемією — це було би правильно, тому що це не типові умови навчання. Ніхто ніколи не заступить живого навчання, відеолекцією чи аудіолекцією, тому що це передусім енергетична передача інформації, це живий контакт, це очний контакт. І для того, щоби це компенсувати, я би пропонувала власне такі варіанти: зменшити кількість завдань, наприклад, на третину. А це означає, що зменшити і час виконання на ЗНО. Це, на мою думку, було би правильно, і була би компенсація і для батьків, які також всі у нервовому стані, крім того ми ще всі масово хворіємо, так і діти, які мають потрійне навантаження, в яких хворі батьки, і вони перехворіли, засвоєння великого обсягу матеріалу і засвоєння його не через живе спілкування», - пропонує Ірина Фаріон.

На думку екс-нардепа, інша річ, що абсолютно абсурдним було рішення Гріневич від 9 липня 2019 року про вилучення української літератури із ЗНО для вступників на технічні спеціальності. Навпаки, ці люди, які мають технічний уклад мислення свого, мають на художній літературі заряджатися, насичуватися і бачити ще образну картину світу, а не лише технічно.

Наша співрозмовниця вважає, що таке рішення міністерства просто добиває ту частину людей, яким власне бракує такий спосіб сприйняття світу. І замість того, щоби формувати цілісну картину, ми обмежуємо себе і заганяємо. Математику робимо обов'язковою для всіх, а українська література стає необов'язковою. Це розстріл майбутнього покоління. Одних переобтяжують, а інших обкрадають. Ось це такий спосіб, який нам пропонує Гріневич, і Шкарлет, і Квіт, між якими немає жодної різниці. Вони перевершили Табачника у своїх методичних прийомах відчуження українців від правдивих знань», - резюмувала народний депутат VII скликання Ірина Фаріон.