Глава ВАКС запевняє, що не розмовляла з Вовком та Тупицьким на вечірці
16.01.2021 12:27

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич заявила, що не спілкувалася з главою Окружного адмінсуду Павлом Вовком та головою Конституційного суду України Олександром Тупицьким під час передноворічної вечірки в одному з вишів 23 грудня.

Про це вона розповіла організації Transparency International Ukraine, пише НВ.

За словами Танасевич, вона ніколи не спілкувалася з Вовком та Тупицьким особисто і «спочатку не бачила» їх у приміщенні. Вона вважає, що під час такої зутрічі «головне — не виходити за межі». «Особистого спілкування мого з тими особами, яких ви зазначили, під час цього заходу не було. Більше того, цього спілкування ніколи не було, я особисто не знайома і особисто не спілкуюся. Але цілком очевидно, що може бути зустріч така. Головне — не виходити за межі, головне — зберегти свою неупередженість, незалежність і об'єктивність, щоб у майбутньому мати можливість здійснювати правосуддя. Цих вимог мною дотримано», — сказала Танасевич.

Як розповіла глава ВАКС, близько 18 години вона приїхала до Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ Одеська юридична академія, щоб обговорити з керівництвом серію онлайн-лекцій для студентів. Після цього, за словами Танасевич, керівник вишу розповів їй, що зараз у приміщенні проходить захід, де є «неформальне спілкування професійної юридичної спільноти» та присутні її колеги. Він запропонував відвідати вечірку.

Танасевич розповіла, що була присутня на заході до 30 хвилин. За її словами, вона побачила кількох знайомих облич, поспілкувалася з присутніми, сказала привітальне слово та поїхала з вечірки.

Вона заявила, що не вбачає в ситуації, що склалася, об'єктивних загроз для своєї доброчесності та не планує йти у відставку, оскільки для цього «немає похідних даних», а за законом їй «треба пропрацювати понад 20 років».

«Для мене дещо дивно, що виникла така потреби проводити майже розслідування з цього питання. Йдеться про стандартну діяльність для Вищого антикорупційного суду і про мою стандартну діяльність, я спілкуюся дійсно із вищими навчальними закладами, і взагалі спілкуюся з величезною кількістю людей, моя посада мене до того зобов’язує. Якихось об'єктивних загроз для своєї доброчесності я особисто не вбачаю. […] Щоб набути статусу судді юрист в Україні має пройти дуже серйозні випробування. І я вважаю, що через непорозуміння не маю кидати роботу, яку сумлінно і якісно роблю з 2012 року. Тож об'єктивних і суб'єктивних причин, щоб звільнитися з посади, немає», — заявила очільниця ВАКС.

Журналісти Слідство.Інфо з’ясували, що Танасевич 23 грудня відвідала передноворічну вечірку, організовану ексрегіоналом Сергієм Ківаловим, яка відбулась у київському представництві Одеської юридичної академії.

На неформальному заході були також присутні підозрюваний глава ОАСК Павло Вовк, справу якого розглядає Антикорупційний суд, та глава КСУ Олександр Тупицький.