Український дипломат назвав умову “прориву” у переговорах про Донбас
18.01.2021 10:56

Переговори щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі в “нормандському форматі” можуть зрушити з мертвої точки після вступу на посаду нового президента США, якщо Україні вдасться залучити до цих переговорів своїх американських союзників.

Про таку умову “прориву” у переговорах про Донбас заявив в ефірі каналу “Україна 24” екс-заступник глави МЗС України і представник України при ЄС у 2010-2015 роках Костянтин Єлісєєв.

“Українська сторона повинна дочекатися інавгурації Байдена і формування чіткої позиції Америки щодо Донбасу, включаючи не тільки призначення повноважного представника США по Донбасу на заміну Курта Волкера, а й навіть залучення в якомусь форматі до “нормандських переговорів”. Залучення американців буде позитивним елементом”, – сказав дипломат.

Єлісєєв позитивно оцінив факт зустрічі 12 січня у Берліні “нормандської четвірки” на рівні політичних радників.

“Очікувано було, що вона буде безрезультатною. Але говорімо об’єктивно: не варто очікувати проривних результатів, оскільки для цього потрібен час. Але те, що немає результатів, як не парадоксально, це теж позитив, це означає, що Україна наполегливо відстоює свої позиції”, – сказав Єлісєєв.

Водночас дипломат спрогнозував, що через позицію Росії другий раунд цієї зустрічі 22 січня також нічим конкретним не завершиться.

“Думаю, що зустріч, яку вже проанонсували, також буде безрезультатна і завершиться озвучуванням діаметрально протилежних позицій. Дуже важливо, щоб керівництво України тверезо оцінювало саме позиції Росії, бо Росії дуже потрібен Донбас. Москва не готова різко змінювати позиції щодо Донбасу, інакше втратить інструмент впливу на Україну, оскільки через Донбас вона хоче зробити Україну так званим failed state”, – сказав Єлісєєв.

Як повідомляла ІА “7 Днів-Україна”, 12 січня в Берліні відбулися переговори на рівні політичних радників глав держав “нормандської четвірки”. За повідомленням глави Офісу президента Андрія Єрмака, який представляв Україну на цих переговорах, після 6-ти годин висловлювання своїх позицій учасники переговорів домовились провести наступний раунд цієї зустрічі у режимі відеоконференції 22 січня.