Екс-заступник міністра розповів, чи не несе вакцинація від ковіду загрозу
18.01.2021 14:30

Михайло Загрійчук вважає, що стосовно померлих від щеплень від коронавірусу ЗМІ нарощує нікому не потрібну істерію.

Про це екс-заступник міністра охорони здоров'я України, кандидат медичних наук розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи інформацію про те, що люди в світі помирають від вакцини проти ковіду і про те, що є якісь побічні ефекти від неї, Загрійчук зазначив, що статистика перебуває абсолютно у межах норма, а отже не варто панікувати.

«По першому питанню — це не масово, просто досить прискіплива увага. Якщо перерахувати кількість випадків, які так чи інакше преса пов'язує з вакциною від ковід і з щепленням, то відсоток буде просто мізерним. Кількість випадків, про які пишуть, на 100 тис. вакцинованих — це абсолютно в рамках допустимої норми. Тому це не масово. Більш того, часто це публікації про те, що це люди похилого віку, і там важко констатувати, що це точно від вакцини. Тому я зараз ніякої загрози не бачу по тих публікаціях, які є в ЗМІ, а нарощувати істерію точно не потрібно. Користі значно більше», - впевнений він.

Співрозмовник також дав відповідь на питання, навіщо нам ковід-паспорти і чи не порушує за права людини.

«Стосовно другого питання — це було б досить ефективно в рамках протиепідеміологічних заходів. Щодо порушення прав людини — а хто буде говорити про порушення прав цієї людини, яка захворіє, яка не щепилася і потім померла? Тому мені здається, що в рамках централізованої державної політики щодо вакцинації потрібно не бути кожному експертом, а слухати, що говорить МОЗ і експертне середовище. Буде постанова Кабміну про обов'язкову вакцинацію чи на рівні закону України — буде так. А поки немає централізованих документів, ми можемо лише рекомендувати», - резюмував екс-заступник міністра охорони здоров'я.