Експерт пояснив, чим загрожує українцям заборона перенесення вихідних
19.01.2021 12:30

Дмитро Боярчук вважає, що заборона перенесення вихідних та робочих днів є більше політичним фактором, аніж економічним та соціальним.

Про це виконавчий директор аналітичного центру CASE-Україна розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

В Раді запропонували заборонити переніс вихідних та робочих днів і Дмитро Боярчук пояснив, яким чином і на що в Україні це може вплинути.

«Це безпосередньо впливає на економіку, на виробництво, тому що люди не виходять на роботу у вихідні, тобто менше виробляють, не сплачуються податки і т.д. Тобто вплив вихідних має певний ефект, але я б не сказав, що це критично. В багатьох випадках основна додана вартість створюється завдяки ефективності. Тобто треба краще змінити процес виробництва, зробити його більш ефективним, ніж додати ще один день. При індустріальній економці, коли ви ходите на завод і за зміну виробляєте 200 втулок, умовно кажучи, то, звісно, один робочий день — це плюс до виробництва, а мінус один робочий день — це мінус до виробництва. А якщо ви працюєте в якійсь творчій сфері, якісь конференції проводите, виробляєте ІТ-продукти, то один вихідний, напевно, вам додасть наснаги», - пояснює він.

Виконавчий директор аналітичного центру також наголосив, що додатковий робочий день чи вихідний хоч і матиме вплив на економіку, однак він буде не суттєвим.

«Той же самий працівник, йому один додатковий робочий день — він вийде і за премію ті ж самі 200 втулок зробить. Тобто тут, з одного боку, так, якщо економіка працює в певному налагодженому режимі і з'являється один додатковий день, то це певним чином на статистику відобразиться. Є свідчення вчених, які доводять, що більший відпочинок не підвищує ефективність і мотивацію. Тому б я сказав, що це має більш політичний вплив, якийсь тимчасовий одномоментний ефект плюс на мінус в економічному плані, напевно, буде спостерігатись, але він не є фактором, який є дуже важливим», - резюмував співрозмовник.