Допомога вчителям та школярам: скорочені літературні твори
22.01.2021 08:46

Вивчення української та зарубіжної літератури — це дуже цікаве заняття, яке подобається більшості школярам. Та, на жаль, сьогодні освітня програма настільки велика, що не завжди у школярів є час прочитати всі твори, які їм задано, особливо якщо мова йде про зарубіжну літературу. Тож їм на допомогу приходить освітній портал для школярів та вчителів з української та зарубіжної літератури https://dovidka.biz.ua/.

На його сторінках можна знайти все, що потрібно знати учневі, а також те, що може допомогти вчителям, що готуються до занять, — біографії письменників, цікаві факти з їхнього життя, аналіз творів.

Микола Васильович Гоголь

Особливим попитом серед учнів користуються скорочені твори українських та зарубіжних письменників. Це допомагає швидко зрозуміти, про що йде мова у тексті та запам'ятати основні факти. Тож, попри те, що дехто вважає такий підхід поверхневим та навіть шкідливим, насправді це зовсім не так.

Якщо немає можливості прочитати твір повністю, але потрібно знати його на рівні подій, теми і/або проблематики, то краще все ж таки спочатку прочитати короткий зміст. Це допоможе учневі зрозуміти, про що взагалі йдеться. До того ж, освітня практика показує, що після такого ознайомлення, багато хто з дітей починає цікавитися конкретним твором, оскільки в скороченому вигляді він вже пережив всі найбільш цікаві події. Врешті решт це призводить до зацікавлення конкретним твором, а згодом — літературою та читанням в цілому.

Треба визнати, що часом обсяг домашнього читання досить великий, і учень просто не може встигнути прочитати все. Або, в іншому випадку, йому загрожують безсонні ночі та відсутність вільного часу. Тут на допомогу приходить короткий зміст твору, де максимально стисло описаний сюжет і головні герої. Дійсно, всі події і вчинки персонажів можуть вміститися на декількох сторінках, що істотно заощадить час читання і допоможе відповісти на тему пройденого матеріалу на уроці. А якщо після того учень з власного бажання захоче прочитати оповідку "Золотий жук" або щось інше — це принесе йому набагато більше задоволення, ніж поспішне читання під час обіду, в результаті якого він все одно нічого не зрозуміє до пуття.

Золотий жук

Едгар Аллан По. «Золотий жук»

Гарною підмогою короткий зміст також стає для батьків, які хотіли б перевірити знання своєї дитини або допомогти їй у підготовці до домашнього завдання з того чи іншого твору, проте самі вони майже забули сюжет. Тож треба зазначити, що хороший скорочений текст дійсно може принести багато користі.