Відомо, як у Раді викорінюватимуть кнопкодавство
25.01.2021 13:16

В рамках боротьби із кнопкодавством у сесійній залі Верховної Ради відключили від системи "Рада" вільні місця, опрацьовуються інші механізми, щоб це ганебне явище відійшло в минуле.

Про це розповів спікер парламенту Дмитро Разумков на засіданні Погоджувальної ради 25 січня, пише УП.

Пряма мова: "Цього (кнопкодавства) майже вже немає, але "майже" нас також не влаштовує… Ми повинні зробити так, щоб це був не зовсім приємний етап в історії Верховної Ради України. Головне в цьому реченні слово - "історії".

Деталі: Разумков поінформував щодо технічних речей, які вже були запроваджені: зокрема всі вільні місця у сесійній залі (зарезервовані для нардепів від територій, які наразі окуповані –ред.), якими полюбляли користуватися нардепи, відключені від системи "Рада".

Станом на зараз напрацьовується механізм, який дозволить народному депутату голосувати виключно зі свого місця. За словами спікера, коли запрацює нова система "Рада" в залі на 100%, буде знято можливість кнопкодавства. У залі також встановлять додаткові відеокамери для фіксації голосування депутатів.

Передісторія:

  • Останнім гучним випадком кнопкодавства стало призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти та науки 17 грудня 2020 року, хоча профільний комітет із питань освіти двічі не підтримав подання про його призначення.
  • Нардеп від "Голосу" Інна Совсун заявила, що за це призначення "проголосували" деякі нардепи ОПЗЖ, яких не було у сесійній залі парламенту.
  • 24 грудня профільний комітет Ради відмовився розглядати матеріали щодо неодноосібного голосування за призначення Шкарлета.
  • 18 січня Совсун повідомила, що Офіс генерального прокурора відкрив кримінальну справу про кнопкодавство під час голосування за призначення Шкарлета.