Скандал з професоркою з Драгоманова, що розкритикувала закон про мову: реакція Міносвіти і вишу
27.01.2021 07:27

У Міністерстві освіти і науки та київському Національному педагогічному університеті ім. Драгоманова відреагували на скандал з викладачкою Євгенією Більченко, яка розкритикувала закон про українську мову.

25 січня на сайті вишу опублікували заяву глави Первинної профспілкової організації працівників Драгоманова Івана Горбачука. Він назвав слова викладачки неприпустимими і додав, що вони «йдуть врозріз з моральними принципами і переконаннями колективу».

За словами Горбачука, значна частина студентів і викладачів виступили за звільнення Більченко, але університет діятиме в рамках закону.

«Це питання заплановано розглянути на засіданні профспілкового комітету, громадської організації Просвіта, на засіданні комісії з академічної етики і зборів інших представницьких і громадських організацій. За результатами обговорення та розгляду планується слухання цього питання на засіданні Вченої ради університету», - сказано в повідомленні.

Також виш оприлюднив звернення Ради старійшин Драгоманова, які закликали не робити поспішних висновків про якість професури в університеті.

У Міносвіти заявили, що тема мови має обговорюватися в суспільстві «виключно з повагою і толерантністю»:

«Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду. І повинні мати виключно риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невід'ємною національною рисою».

Професорка університету ім. Драгоманова Євгенія Більченко спровокувала скандал в Мережі, розкритикувавши закон про українську мову і назвавши його «опухлим лімфовузлом в тілі онкохворої американської колонії».

Пізніше вона звернулася до президента Володимира Зеленського, заявивши, що їй морально і фізично погрожують і що в університеті «мають намір звільнити її на підставі політичних поглядів».

25 січня Більченко опублікувала пост, в якому розповіла, що поговорила з ректором Драгоманова Віктором Андрущенком, і той запевнив, що не збирається її звільняти.