Письменниця пояснила, чи є російськомовні українці патріотами України
27.01.2021 13:16

Лариса Ніцой переконана, що ознакою патріотизму російськомовних людей є їхні діти, які виховані в українському дусі, в українських традиціях і розмовляють українською мовою.

Про це українська письменниця, педагог, громадський діяч, член Національної спілки письменників України розповіла в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Ніцой зазначає, що багато людей, які вважають російську мову своєю рідною, не замислюються, що насправді ця мова була насильницьким шляхом нав'язана їхнім батькам, дідам.

«Такі дорослі вже не можуть перейти на українську мову з різних міркувань. Але їх можна вважати патріотами, якщо вони розуміють обов'язковість і необхідність української мови і не виступають проти неї. Більш того, ознакою патріотизму таких російськомовних людей є діти: якщо вони виховані в українському дусі, в українських традиціях і розмовляють українською мовою – однозначно ці російськомовні є патріотами», - каже педагог.

Однак при цьому вона наголошує, що якщо російськомовні українці всюди розказують, що вони патріоти України, а насправді виступають проти української мови, то таким чином вони шкодять національним інтересам України і питає, як їх тоді можна вважати патріотами?

Не оминула Лариса Ніцой і питання щодо того, чи вплине онлайн-освіта на розвиток і вивчення української мови, а також розповіла про ризики такої форми освіти.

«На жаль, онлайн-освіта попри плюси, що вона начебто модерново виглядає, насправді, має багато хиб і вад. І це слабке місце у всьому світі, не тільки в Україні. У всьому світі педагоги б'ють тривогу, що онлайн-освіта поки що себе не виправдовує. По-перше, вона себе не виправдовує у початковій школі, тому що діткам меншого віку потрібна соціалізація. Вони повинні вчитися вибудовувати людські стосунки, а онлайн-освіта не дає можливості соціалізації дітям. Уже для старшокласників, для студентства це, можливо, не так актуально. Також всі викладачі говорять про контроль за виконанням завдань: ти не знаєш, сама дитина виконала завдання чи їй батьки виконували. В аудиторіях, класах є момент самостійної роботи, і видно, що діти покладаються тільки на свої знання, а не скачують з інтернету. Поки що є така проблема. Але будемо сподіватися, що щось буде вдосконалюватися», - резюмує педагог.