У “Слузі народу” назвали “ціну” референдуму
28.01.2021 08:16

Організація, підготовка та проведення референдуму в Україні обійдеться приблизно в 1-2 мільярди гривень. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив голова партії “Слуга народу”, народний депутат України Олександр Корнієнко, передає УНН.

Цитата

“Десь провести буде від 1 до 2 мільярдів гривень у залежності від обставин”, - заявив голова партії “Слуга народу”.

Деталі

За словами Корнієнка, місцеві вибори, які проходили 25 жовтня обійшлися бюджету у приблизно 2 мільярди гривень.

За повідомленням народного депутата України Данила Гетманцева, гроші на референдум не будуть передбачатися бюджетом. Їх будуть брати з резервного фонду.

“Це поправка спікера парламенту”, - додав Гетманцев.

Доповнення

Вчора, 26 січня, парламентарі ухвалили в цілому законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Законопроектом передбачаються такі види всеукраїнського референдуму за предметом:
• затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
• вирішення питання загальнодержавного значення;
• зміна території України;
• втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються в ЦВК як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.

За словами спікера Парламенту Дмитра Разумкова, законопроект про народовладдя дає можливість проведення референдумів починаючи з 2022 року.

За словами голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, у схваленому законопроекті про народовладдя є багато ризиків, які пов’язані з можливістю проведення штучних референдумів, винесення на них проросійських питань та піару політичних сил.

У свою чергу, народна депутатка України від фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук заявила, що Конституційний Суд України зможе визнавати конституційність того чи іншого референдуму. І саме він може також зупинити процес референдуму, якщо у нього є якісь побоювання.