Луценко розказав про вакханалію з подвійним громадянством
28.01.2021 15:00

Проти нас відбувається гібридна агресія за допомогою саме надання громадянства. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко.

Коментуючи той факт, що у Раді хочуть дозволити подвійне громадянство як для українців, так і для іноземців, наш співрозмовник зауважує наступне: «Фактично дійсно у нас існує можливість мати подвійне громадянство. Формально це заборонено, але багато хто дійсно таким чином має такий статус».

«Що стосується перспектив ухвалення у ВР, то сумнівно, що це не буде якесь екстраординарне імперативне рішення Зеленського, керівництва. Коли керівництво фракцій і політсил не буде мати жорсткий курс на те, щоб це прийняти, то за інших умов це навряд чи ухвалять. Враховуючи те, що у нас є велика проблема в деяких місцях, саме гібридна агресія проти нас відбувається за допомогою саме надання громадянства. Мається на увазі, перш за все, Росія, Крим, тотальна, примусова», - додає політик.

По-друге, за словами нардепа, “ДНР-ЛНР”, а є ще й Угорщина і Румунія, які теж, в принципі, не мають якихось амбіцій військових поки що, але собі якісь «задел» на майбутнє роблять для того, щоб роздати свої паспорти і певні вигоди з цього мати.

«Подвійне громадянство в контексті тих ситуацій і територій, якщо буде ухвалено закон про подвійне громадянство, теоретично це можна допустити, але навряд чи тут якась формула може бути компромісною з безпекою держави і за участю окремого громадянина. Якщо говорити, наприклад, на перспективу 100 років, то скоріш за все, що є проблема. Тобто, будь Україна більш-менш захищеною державою, можна було б про це думати, але оскільки зараз нас шматують, і зокрема такими ж методами, тут треба дуже сильно аналізувати, що ж там пропонується», - підкреслив Ігор Луценко.

Що стосується формул громадянства взагалі, то на думку нашого співрозмовника, тут найважливіше дотримуватися хоча б того законодавства, яке у нас є. Тобто є купа чиновників, депутатів, які дійсно є подвійними громадянами, підкреслив він. Це заборонено законом. Мається на увазі не позбавляти їх статусу громадянина України, хоча, наприклад, свого часу з одним із колег політика було таке зроблено при Порошенку.

Нардеп нагадує, що і при Януковичу теж такі випадки бували. Тобто якщо ти депутат, то тебе можуть позбавити статусу депутата, паралельно позбавивши статусу українця.

«Тобто такі методики використовувались. Але тут питання у тому, що ви свого часу призначали Уляну Супрун, яка мала американське громадянство. Я абсолютно підтримую призначення спеціалістів рівня кращих американських представників на наші пости, але у нас є таке законодавство, яке не можна порушувати. Тобто якщо ми їх беремо, то мінімальне питання, що якщо ти вже за нас, то давай будь за нас на рівні громадянства. Такого немає. Тобто тут вакханалія відбувається саме не втому, щоб дозволити, а в тому, щоб виконувати те що є, стосовно державного апарату. Ось це небезпека, і це треба захистити. Але це питання, скоріш, вже політичне, ніж формально законодавче, тому що законодавства у нас вже вистачає, його просто не виконують і не намагаються примушувати до виконання законів», - резюмував наш співрозмовник нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко.