Нардеп розповіла, чи побачать українці докази щодо фінансування санкційних каналів Росією
04.02.2021 15:30

Ірина Верещук переконана, що санкції — це лише тимчасовий захід обмеження телеканалів, який має превентивну дію, а каральну.

Про це народний депутат від «Слуги народу» розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментучи кримінальне впровадження проти Козака, Верещук зазначила, що докази у ньому є, однак наразі СБУ не може їх озвучити з процесуальних причин.

«Кримінальне впровадження було відкрито проти Козака у 2019 році. Таке кримінальне впровадження мало місце. Які докази і які факти були визнані належними і на якому етапі сьогодні, я не можу сказати, але, тим не менш, кримінальне впровадження було відкрите. І ті докази, які були надані СБУ для РНБО, які потім вважались допустимим і достатніми, є зайвим тому підтвердженням. Ми рік тому голосували за створення ТСК щодо цього питання, щодо фінансування цих каналів. Не йдеться про їхню діяльність, не йдеться про контент. Ми не обговорюємо інформаційну політику каналів, ми говоримо лише про фінансування і належне чи неналежне надходження коштів. І було рішення ТСК, був звіт ТСК, і відповідні документи були направлені до СБУ. Все, що змогла зібрати ТСК, було направлено як доказова база до СБУ», - пояснює вона.

Політик також пояснила, що санкції телеканали не карають, а мають лише превентивну дію.

«Ви чули пряму мову Івана Баканова. Він говорив щодо цієї позиції, але без доказів, тому що немає на це право, він не є процесуальним керівником. І дійсно, ми же в демократичній країні, і тепер або мають бути підозри, або мають бути інші процесуальні засоби вжиті. Тобто якщо такі звинувачення є, то обов'язково повинно бути і рішення суду. Санкції — це лише обмеження, це лиш тимчасовий захід, який має превентивну дію, попереджувальну дію, а не дію, яка карає», - зазначила нардеп.

Співрозмовниця видання також розповіла, коли саме суспільство зможе ознайомитись з доказами згаданої справи.

«Немає шансів, що ці докази не будуть оприлюднені, тому що нам дуже важливо побачити і оцінити належність таких доказів. Але ці докази мають лягти в законом передбаченому порядку в суд. Вони мають поїхати туди і там бути належно оцінені. А ми вже потім з вами будемо обговорювати, даючи політичні оцінки, емоціональні, етичні, моральні. Докази стосуються надзвичайно важливих статей, в тому числі Кримінального кодексу, замах на національну безпеку України. І тут дуже важливо відмежовувати», - резюмує Верещук.