Стало відомо, які наслідки для України може мати приниження Європи Путіним
15.02.2021 12:47

Україна опинилась на «лінії вогню» війни Росії з Європою. Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інтернет-видання Новини України - From-UA розповів екс-заступник секретаря РНБО, колишній член ВРЮ Степан Гавриш.

Коментуючи візит Борреля до Москви, наш співрозмовник зауважив, що він закінчився тим, що високий представник ЄС отримав гучного ляпаса від безсмертного Лаврова.

За словами Степана Гавриша, об’єднана Європа найбільше прагне не допустити, не створити причин, уникнути фатальних випадковостей нової масштабної війни на континенті.

«Чи не єдиним, спусковим гачком нової європейської війни може бути тільки Росія. Вона стоїть у високій ступені бойової готовності безпосередньо на кордонах Європи, тримаючи високу температуру перманентного конфлікту, замаскованого чисельними претензіями і вимогами. А для вирівнювання алгоритму навіть мирного і взаєморівного існування з Європою потрібні тектонічні зміни в Росії. За межами розумного прогнозу. Найголовніше, її відмова від політики ядерної імперії та лібералізації політичної системи», - підкреслює експерт.

Наш співрозмовник звертає увагу на те, що Жозеппе Боррелю, Високому представнику ЄС, прямолінійно заявили, що цього не буде. Росія пішла в наступ. На Брюссель. На політичне об’єднання європейців. Жоден із керівників ЄС не наважився на відповідь Москві за демонстративне приниження Голови його . Сховавшись в кабінетах, брюссельці звідти погрожують твердокаменній Москві «процесом обговорення можливих санкцій». А Москва тим часом вже активно воює з Європою. На її території. Гібридно. Окрилена «Брекзитом» вона, прискорюючись, розколює Євроунію. Зрозуміло, усвідомлюючи нездатність нинішнього її керівництва чинити опір, діяти рішуче і адекватно російському масованому вторгненню.

Екс-заступник секретаря РНБО впевнений, що сьогодні Кремль здійснює не внутрішню і зовнішню дипломатію «м’якої сили», яка природньо прив’язана до взаємних стримувань і противаг, а проводить жорсткі локальні і масштабні спецоперації. Як вид зовнішньополітичної експансії. Їх сукупність, об’єднана енергія – форма нової гібридної війни. З усіма, хто не розділяє домінування Росії, її право на «окремість» і не поклоняється її силі.

«Україна опинилась на «лінії вогню». З одного боку, все ще орбітальна гравітація Росії, помножена на піратський абордаж її кволої суверенності, а з другого – внутрішній двигун історичної ідентичності, віри в самовизначення нащадків Київської Русі, генетична європейськість переважного народу, перетворили процес пострадянського транзиту в поводиря сліпого Кобзаря. Поки той не вмре, хлопчик козаком не стане», - акцентує увагу наш співрозмоника.

За словами Степана Гавриша Володимир Зеленський – феномен випадкового, трансформаційного лідера. В портретній галереї національних особистостей. Йому важко знайти своє місце. Логіка його управління державою може цілком бути лише спробою особистого виживання як спонтанного Глави держави, яка ще не відбулася.

«Як не дивно, у президента Зеленського завдання схожі на ті, які ставили перед собою Конрад Аденауер, що в 73 роки очолив вщент зруйновану Німеччину, Шарль де Голль, якого в 68 років відірвали від мемуарів у маєтку Коломбе – відродження державності, об’єднання нації, запуск економічних двигунів, перетворення влади, політичної системи в ефективного національного менеджера. Із чіткими правилами та зобов’язаннями», - впевнений колишній член ВРЮ.

Наш співрозмовник звертає увагу на те, що Президент якось намагається діяти, пристосуватись в цьому сценарії. Без плану. Стратегії. Розуміння анатомії держави і законів новітньої глобальної течії. Під тиском основних кредиторів і союзників.

«Про це може свідчити не тільки відсутність глибоких дискусій про природу українського транзиту і управління конфліктами, кризами в умовах швидких змін та хитких союзників, але й безкінечні, втратні пошуки містичної формули змиритись із Росією. На її умовах. Але увійти в історію героєм. Як Хмельницький», - роз'яснює свою точку зору експерт.

«Зеленський – державник. Лідер в боротьбі за незалежну, єдину і сильну державу, у якого набагато більше відповідальності і зобов’язань, аніж про це щодня говорить його креативний офіс. Час – проти нього. Президенту Зеленському важливо вийти на вулицю. В іншому випадку вона, за традицією, прийде до нього», - резюмував наш співрозмовник колишній член ВРЮ Степан Гавриш.