Обіцянки-цяцянки: Зеленський знову задурює українцям голову з інвестиціями
15.02.2021 15:37

Насправді рівень інвестицій в Україну не залежіть від поїздок президента. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новини України - From-UA розповів віце-прем'єр Павло Розенко.

Коментуючи поїздку Володимира Зеленського в ОАЕ, наш співрозмовник зауважив наступне: «Коли президент літав в Оман, нам же теж адміністрація Офісу президента казала, що метою поїздки був пошук інвестицій. І вони нам обіцяли, що інвестиції прийдуть в Україну після поїздки президента в Оман. Так само і в ОАЕ».

За словами віце-прем'єра, просто з тих повідомлень, що ми побачили, тобто реальне підписання якихось документів, які б могли вплинути на покращення товарообігу між країнами, ми ж не побачили.

«Ми побачили визнання водійських прав в Еміратах і щось там в сфері туризму. Абсолютно загальні декларації, таке враження, що треба було Офісу президента якось обґрунтувати поїздку Зеленського в ОАЕ, ось нашвидку пару документів і зробили», - вважає наш співрозмовник.

Насправді, зауважує політик, рівень інвестицій не залежіть від поїздок президента. Він залежіть від інвестиційного клімату, який є в Україні. А коли наші міжнародні партнери сьогодні прямим текстом говорять і президенту, і прем'єру, що сьогодні рівень корупції в Україні не лише не зменшується, а й збільшується, і що Україна є і далі абсолютно не привабливою з точки зору, перше, корупції, друге — справедливого судочинства, третє — прав інвесторів, в яких можна просто забрати інвестиції і здійснити рейдерське захоплення бізнесу, то, безумовно, ніякі інвестиції, ніякі візити президента цю ситуацію не виправлять, тому що обіцянки президента — це ж ні про що.

Павло Розенко нагадує, про пафосні заяви президента і прем'єра рік тому у Давосі. І що? Інвестори не реагують на слова. Вони бачать і вони дивляться на ситуацію в країні, на те, в якому напрямку розвивається країна, зауважує він.

«А коли вони бачать, що розкрадається ковідний фонд і йде маса журналістських розслідувань з корупції в Україні? І сьогодні негативний конкретний сигнал — це фактично провалена місія МВФ в Україні. Нам важливий не стільки кредит від МВФ, скільки кредит МВФ як сигнал для інвесторів, що в країні йдуть реформи, що в країні розвиток економіки. А коли МВФ поїхало тиждень тому, фактично зробивши заяву, що влада не виконує план реформ, які ж сама влада і підписала, якщо йде наступ на антикорупційні органи і рівень корупції при цьому збільшується, то після таких заяв МВФ жоден інвестор сюди не прийде», - підкреслює наш співрозмовник.

Що ж до того, що вчора Милованов написав, що «МВФ обкакався», то за словами віце- прем'єра, у Милованова це не перша така хайпова заява.

«У нього просто язик біжіть попереду його мозку. Це ще раз засвідчує рівень керівництва нашої держави і хто керує сьогодні нашою державою. Люди, які навіть у розмові дозволяють собі публічно висловлювати абсолютно недоречні думки. Факт той, що, безумовно, переговори з нинішньою владою з МВФ провалені», - звертає увагу політик.

Наш співрозмовник задається питанням, чи хтось для Зеленського в першу чергу і для суспільства починає пояснювати, що насправді це все добре і прекрасно, що ми зайняли жорстку позицію, але ж ви скажіть, що вимагає МВФ і яка позиція України?

«Я просто теж проводив переговори з МВФ, і ми вели дискусію. Але тоді, в 2014-2015 рр., ми говорили, що МВФ вимагає від нас проведення пенсійної реформи через підняття пенсійного віку. Ми це чітко говорили, і ми сказали, що ми як українська влада на це не погоджуємось, що ми вважаємо, що проводити реформу можна без підняття пенсійного віку, що для нас ця позиція МВФ не є прийнятною, і що наша позиція наступна. І ми цю позицію відстоювали і публічно говорили людям, що не так. А що зараз відбувається ми знаємо взагалі щось про переговори? Ні. З різних інсайдерських джерел випливає різна інформація про те, чому завалені переговори. А там ціла низка питань, вимог, які ставить МВФ», - резюмував наш співрозмовник віце-прем'єр Павло Розенко.