Переговори з МВФ провалені: названа причина
16.02.2021 07:27

Дуже шкода президента, якщо він користується порадами людини з повною профнепридатністю. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи заяву пана Милованова, який написау, що «саме місія МВФ обкакалася в Україні», наш співрозмовник зауважив наступне: «Якщо це дійсно слова колишнього міністра економіки і нинішнього радника президента, то, по-перше, він ще раз підтвердив і продемонстрував свою повну профнепридатність. А по-друге, дуже шкода президента, якщо він користується порадами такої людини».

За словами політолога, МВФ двічі на останні місяці приїжджав до України, і другий раз знову приїхали з нічим, а саме з нічим залишили Україну, тобто без наступних траншів по діючій програмі стей-бай, майже 5 млрд доларів, по якій ми отримали перший терміновий транш 2,1 млрд дол. восени минулого року. І так до кінця ні минулого року, ні зараз не можемо отримати наступні транші.

«Причина тут в тому, що саме Україна не виконує свої зобов'язання, які раніше взяла. Перш за все у напрямку боротьби з корупцією. І друге — це оперативна ситуація, яка виникла наприкінці минулого року. Це скандальне рішення Конституційного суду, яке поки що не має свого логічного завершення у вигляді судової реформи, в тому числі реформи самого КСУ. Саме ці політичні вимоги зараз Україною не виконуються», - пояснює економіст.

Наш співрозмовник запитує: «І як тут можна вважати, що МВФ обкакалось, за словами цього радника президента, якщо грошей не отримала саме Україна? Україна потребує цих грошей і напряму, і опосередковано у тому, що на МВФ орієнтуються всі інші наші партнери і інвестори».

«Зокрема прив'язані до траншів МВФ і гроші ЄС - це 600 млн євро другого траншу по діючій програмі з ЄС, яка чітко прив'язана до програми з МВФ. Так що вважати, що Україна не отримала решти 3 млрд дол. від МВФ і 600 млн євро від ЄС і вважати, що це для України успіх і якась втрата для МВФ і ЄС, коментувати подібні слова цього радника президента — це просто принижувати себе», - резюмував наш співрозмовник громадський діяч Андрій Новак.