Стало відомо, чому небезпечно долучати США до переговорів по Донбасу
16.02.2021 14:37

Партнери України будуть використовувати ситуацію з Донбасом тільки задля своїх національних інтересів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів народний депутат України, мажоритарник з Донецької області Дмитро Лубинець.

За словами нашого співрозмовника, як голова профільного комітету, як людина яка постійно проживає у місті Волноваха Донецької області, безпосередньо 20 км до лінії зіткнення, він чітко може підтвердити інформацію, що у нас є загострення.

«У нас кожен день не тільки постріли, а, на жаль, є 300-ті і 200-ті серед наших бійців ЗСУ. Зрозуміло, що в першу чергу для президента Зеленського потрібно або міняти формат, або чітко вже зрозуміти, що Мінські домовленості не працюють», - підкреслив нардеп.

Політик звертає увагу на те, що ми вже сьомий рік товчемося на одному місці. Ми постійно наголошуємо на Мінському форматі, але він, на жаль, не дає жодних результатів, тому дійсно потрібно шукати новий формат. Навряд чи залучення якоїсь додаткової країни буде якимось проривом.

Нардеп задається питанням, а навіщо ми залучаємо інших до цього, для чого? Для того, щоб США замість нас домовлялися з Росією або виступали третейським суддею по виконанню домовленостей з одної та з іншої сторони? У нас для цього є ОБСЄ. ОБСЄ заявляє і підтверджує інформацію, що Україна не просто бере на себе зобов'язання, а вона їх виконує.

«РФ у нас ключова проблема. Вони свої зобов'язання не виконують, навіть прописані в Мінських домовленостях. Вони не виконують рішення міжнародних судів, вони не дивляться на міжнародне право. Тобто для них це не існує. Ми повинні зрозуміти і в решті решт чесно перед собою сказати: єдине вирішення цього питання залежить від однієї людини — від президента РФ Путіна. А яким чином шукати механізм впливу на нього? Можливо, це прямі комунікації між президентом Зеленським і Путіним без жодних посередників. Можливий формат, коли міжнародна спільнота буде додатково змушувати Росію повернути окуповані території, додаткові санкції», - зауважує Дмитро Лубинець.

За словами політика, проблема наших партнерів вона є ключова у тому, що вони роблять вигляд, що вони глибоко занепокоєні, але займаються процесом заради процесу. Німеччина, яка приймає участь в Мінському форматі, яка заявляє, що ми повинні змусити Росію виконувати зобов’язання, але разом з тим вони дають дозвіл на будівництво “Північного потоку-2”, в якому зацікавлена напряму РФ. Це таке обличчя справжньої Німеччини. Для них економічна співпраця з РФ є дуже вигідною, і, на жаль, ми повинні це зрозуміти. Якщо вони не роблять так, щоб Росія повернула наші території, то повинні, безумовно, шукати інший формат.

«Я чому сказав про формат Зеленський — Путін? Бо що ми повинні виходити з того, що військові дії в першу чергу не просто цікавлять Україну, а ми повинні виконати свою роботу, за нас її ніхто не виконає. Ми повинні це зрозуміти. Ні Франція, ні Німеччина, ні США. Вони будуть використовувати цю ситуацію тільки задля своїх національних інтересів», - резюмував народний депутат України Дмитро Лубинець.