Стало відомо, як саме Рада врегульовувала питання взаємовідносин поліцейський — водій
17.02.2021 13:00

Новація полягає у тому, що якщо людина повторно сідає п'яною за кермо, вона може бути посаджена на 10 або 15 діб на адміністративний арешт за рішенням суду. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів голова правоохоронного комітету ВР і депутат Слуги народу Денис Монастирський.

Коментуючи прийнятий вчора закон про посилення покарання за водіння у п'яному вигляді, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це 130 стаття. Тобто чверть вже на рівні строків свідомо або за певні хабарі були прострочені, і за це десятки тисяч людей, які п'ють, сідають за кермо п'яними і наражають на небезпеку життя наших громадян, на жаль, залишалися безкарними».

«Далі. Велика частина відпускалася за п'янку за кермом на так звані поруки або за малозначністю. Це також відсотків 10-15 складало від тих, хто доходили до суду. І інше. Суди неправильно тлумачили ст.130, і за минулі місяці тільки понад 800 рішень судів, де вони звільняли від відповідальності п'яних за кермом, по суті, тих, хто наражав на небезпеку всіх нас з вами. Звільняли в зв'язку з мотивацією: відсутність норми в статі кодексу. Ось ці питання ВР нарешті врегулювала», - додав депутат.

Наш співрозмовник переконаний, зо президент дуже швидко його підпише. І за півроку ми з вами побачимо зовсім інші цифри. Головне питання невідворотності притягнення до відповідальності, тому що найгірше для нас всіх — це коли людина сідає п'яною за кермо, розуміючи, що її можуть зупинити і перевірити на стан алкогольного сп'яніння, але потім нахабно прямо у камеру каже: “Я все одно уникну відповідальності”. Це він каже поліцейським, це він каже нам всім. Тому це питання — це питання профілактики.

«Що ж до того, про що проголосувала ВР, від чого ми відмовились. Перше. Відмовились від того, що додається додаткова підстава зупинки автомобілів для профілактичної перевірки на стан алкогольного сп'яніння. Тобто пропонувалась додаткова підстава не через порушення правил дорожнього руху, а просто на постах патрульної поліції, що можна було зупинити і перевірити на драгері на стан алкогольного сп'яніння, і якщо все нормально, відпустити. Це є практика у всьому світі. У Польщі, наприклад, це називається тверезий понеділок після вихідних. Ми пропонували це зробити вночі з 22.00 до 8.00 та у вихідні дні. Але ВР від цього відмовилась, зважаючи на баланс можливих зловживань. Також питання врегулювання штрафів», - зазначає політик.

На думку представника комітету з питань правоохоронної діяльності, за значне перевищення швидкості, понад 50 км/год, має бути серйозніша відповідальність.

«Ми проголосували, була внесена правка, зменшена пропонована комітетом редакція. Це буде 1700 грн у разі перевищення на 50+. Ми не чіпали відповідальність 20, що може відбуватися, але 50+ - от це відповідальність 1700 грн. Але при тому протягом 10 днів, якщо громадяни сплачують штраф, вони платять 50% від 1700 грн, тобто у два рази менше. Але і це, ми вважаємо, буде питанням профілактики, тому що у нас близько третини всіх правопорушень і ДТП стаються через перевищення швидкості», - підкреслив депутат.

Далі, розповідає наш співрозмовник, врегульовувалось питання взаємовідносин поліцейський — водій. Мова йшла про те, що водій має тримати руки у полі зору поліцейського. Для чого? Ми з вами живемо у час війни, і , звичайно, є велика небезпека, на жаль, є трагічні випадки, коли здійснювали напади на поліцейських. Задля безпеки можна його знімати, все, що завгодно робити, але якщо питання небезпеки для поліцейського, він може вимагати від водія тримати руки у полі зору.

«Далі — питання виходу з автомобіля або залишення автомобіля. ВР зняла цю норму, щоб не було непорозумінь. З тих норм, які підтримані ВР, крім тих, що я сказав, це буде запроваджено вже з цього року — так звані автомобілі-фантоми. Це абсолютно світова практика, де автомобілі поліції без розпізнавальних знаків, але в межах позначених, де контролюється швидкісний режим (значок камери), може їхати автомобіль, і якщо ви перевищуєте швидкість понад встановлену законом норму, він може фіксувати вас прямо в русі і після цього оштрафувати. Як це відбувається в Європі? Їде автомобіль, фіксує перевищення швидкості, включає мигалки і відводить автомобіль порушника у сторону і оформляє відповідний штраф. Це абсолютно нормальна розповсюджена практика», - звертає увагу політик.

Денис Монастирський згадує, що дуже часто люди запитують, що у нас є комплекси авто фіксації? Всі знають, де вони знаходяться — ми пригальмували і поїхали далі.

«Тепер на цих ділянках, які будуть визначені для контролю, може їздити такий автомобіль і здійснювати контроль за швидкістю. Головна мета всіх цих новацій у тому, щоб ми всі могли нормально забезпечувати безпеку на дорогах, тому що, звичайно, їздити 200+ у місті — це абсолютно неприйнятно. І я сподіваюсь, що потроху ця культура буде формуватися, в тому числі завдяки нормам, які прийняла ВР. Штраф за керування у стані алкогольного сп'яніння буде 17 тис. грн з позбавленням права керування транспортним засобом на 1 рік. Якщо це буде повторно, це вже буде 34 тис. грн з позбавлення права керування вже на 3 роки і оплатним вилученням транспортного засобу. Тобто суд може прийняти рішення про оплатне вилучення автомобіля. І головна новація — це те, що може бути або штраф, або адміністративний арешт на 10 діб. Тому що, на жаль, навіть високі штрафи на людей, які п'яні повторно сідають за кермо, не діють. Новація полягає у тому, що якщо людина повторно сідає п'яною за кермо, вона може бути посаджена на 10 або 15 діб на адміністративний арешт за рішенням суду», - резюмував наш співрозмовник депутат Слуги народу Денис Монастирський.