Правозахисник розповів про диктатуру Зеленського та його антиконституційні укази
17.02.2021 14:35

Володимир Чемерис переконаний, що диктаторські кроки президента не допоможуть Зеленському підняти його рейтинг, а навпаки, швидше всього, опустить.

Про це правозахисник, член Правління Української Гельсінської спілки розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи підозру Шарію від СБУ і оголошення його у розшук, Чемерис зазначив, що логіку дій влади наразі складно зрозуміти, однак це можуть бути не останні неконституційні рішення Зеленського.

«Зараз важко зрозуміти логічно кроки президента Зеленського. Вже є, як мінімум, два антиконституційні укази — це про позбавлення статусу судді КСУ і про позбавлення ліцензій трьох телеканалів. Рішення явно неконституційні, їх, на жаль, не можна зараз оскаржити у КСУ, бо він недієздатний через блокування його діяльності саме президентом. І можна очікувати наступні неконституційні кроки. Наприклад, на анонсованому на 19 лютого засіданні РНБО цілком може бути ухвалене рішення про заборону, наприклад, партії Шарія, неконституційно так само, в позасудовому порядку», - пояснює він.

Правозахисник пояснив, що саме і хто підштовхнув президента на прийняття останніх неконституційних рішень і чи допоможе це йому побороти неугодних.

«Ці кроки нагадують кроки людини, яку заганяють чи він сам себе заганяє в глухий кут, вже не знаючи, що і яким чином робити. Це очевидно, що ці кроки були узгоджені президентом Зеленським з суб'єктом зовнішнього управління, тобто з посольством США. Зараз є різні версії, для чого це робиться, але очевидна версія в першу чергу така, яку, в принципі, і сам президент Зеленський озвучив під час звернення російською мовою з приводу закриття телеканалів, що, мовляв, вони зомбували людей, що влада продала землю, що влаштувала тарифний геноцид. Що начебто самі українці без цих телеканалів і без ютюбу Шарія не розуміють, що дійсно влада продала землю, що дійсно те, що відбувається, є тарифний геноцид. Тобто очевидно, чи сам Зеленський, чи його радники з Офісу президента сказали, що головна проблема падіння рейтингу президента — це діяльність телеканалів, ютюбу Шарія і т.д., і якщо ми їх закриємо, зачистимо інформаційне поле, можливо, заборонимо партії, які нам не подобаються, тоді все буде добре з рейтингом і все буде добре», - переконаний співрозмовник.

Резюмуючи він наголосив на тому, що окрім закритих телеканалів, українці мають звідки брати правдиву інформацію.

«Крім інформації з ютюбу громадяни отримують інформацію зі своїх платіжок і холодильників. І причина падіння рейтингу президента не стільки в діяльності каналів, які подають різні точки зору, а в тому, що всупереч тим надіям, які українці вкладали в президента Зеленського — відновлення миру, відновлення громадянських прав, ми бачимо, що президент робить абсолютно протилежні кроки. І, звичайно, такі репресивні методи і встановлення диктатури, а це і є диктатура, коли одна особа робить все, що захоче, абсолютно свавільно і не звертаючи увагу на Конституцію, це все не допоможе президентові Зеленському підняти рейтинг, навпаки, швидше всього, опустить», - підсумував Чемерис.