Баканов анонсував розкриття нових фактів щодо діяльності Медведчука
26.02.2021 09:16

Найближчими днями стануть відомі нові факти щодо діяльності проросійського народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, проти якого нещодавно уже ввели санкції.

Про це заявив голова Служби безпеки України Іван Баканов в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1", передає Depo.ua.

За словами очільника СБУ, нові матеріали стосуватимуться запису розмови Медедчука з екс-помічником президента Росії Владиславом Сурковим, який напередодні з'явився у ЗМІ.

"Я думаю, що всі стежили за сайтом Служби безпеки України сьогодні, або почнете стежити. Ми цей запис (розмови Медведчука з Сурковим - ред.) долучили до матеріалів кримінальної справи щодо фінансування тероризму. На сьогодні цей запис не є належним доказом справи, він підлягає легалізації. Для цього будуть здійснені певні процесуальні дії, у тому числі експертиза. Разом із тим, я не можу сказати, які будуть подальші кроки з приводу легалізації цього запису, але я думаю що з медіа буквально через декілька днів ви все почуєте і побачите", – зазначив Баканов.

Нагадаємо, раніше видання "Цензор.НЕТ" опублікувало нібито перемовини екс-помічника президента Росії Владислава Суркова і нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука від 2014 року. У межах розмови люди, голоси яких схожі на Суркова і Медведчука, обговорюють, зокрема, схему постачання електроенергії у тимчасово окупований Крим. У ній задіяний буцімто російський енергетичний холдинг "Интер РАО" та його структури на півострові.

Йдеться також про обмін полоненими. Голос, схожий на Суркова, називає терористів на Донбасі "ці наші там підопічні" та обіцяє допомогти нібито Медведчуку з обміном.

Довідка: 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яке на 5 років заборонило діяльність телеканалів, пов'язаних із Віктором Медведчуком – "112 Україна", Newsone та ZIK.

Крім телеканалів, під санкції потрапив нардеп Тарас Козак, який є їхнім формальним кінцевим бенефіціаром.

З 19 членів РНБО 17 проголосували "за", один утримався, один перебуває у відрядженні. Утримався від голосування голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Того ж дня телеканали почали відключати в українських телемережах.

Також нагадаємо, що 19 лютого РНБО прийняла рішення накласти санкції щодо 19 юридичних і 9 фізичних осіб. У переліку фізичних осіб фігурують: Наталя Лавренюк (громадянка України, цивільна дружина Тараса Козака), Оксана Марченко (громадянка України, дружина Віктора Медведчука), Віктор Медведчук (громадянин України).

Санкції запроваджуються на три роки на все майно, яке є у власності згаданих осіб. Підстава: кримінальне провадження СБУ за ч. 5 ст. 258 "Фінансування тероризму".