Адвокат порівняв «суд у смартфоні» зі сценарієм «95 кварталу»
02.03.2021 11:35

Сергій Старенький розповів, чому судовій гілці влади не вигідна ініціатива влади щодо суду у смартфоні.

Про це голова пенітенціарної служби у 2014 році, а нині адвокат розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання, на скільки буде дієвим суд у смартфоні і чи допоможе це уникнути безлічі бюрократичних питань, Старенький зазначив, що такий формат не вигідний нікому і пояснив чому.

«Я не знаю, що він анонсував, тому що Процесуальним кодексом і Цивільнім, наприклад, давно вже передбачена єдина система “Електронний суд”, але її ніхто не робить, і вона неефективна і не працює, тому що і судовій адміністрації, і судовій гілці влади це не вигідно, адже в такому разі вони будуть прозорі і їх не буде видно. Не зовсім зрозуміло, що значить суто в смартфоні. Якщо мається на увазі електронний документообіг, то це давно вже було треба зробити, але вже більше 5 років ніхто цього не робить. А якщо наш президент має на увазі, що правосуддя буде чинити якась програма електронна, якийсь штучний інтелект, то це більше схоже на сценарій “95 кварталу”, ніж на реальність», - наголосив він.

Адвокат також розповів, наскільки така ініціатива є технічно можливою.

«Технічно, теоретично, це можливо, але у нас кримінальна відповідальність вона є диференційована в залежності від особистості. Якщо ви згадаєте будь-яку статтю Кримінального кодексу, то там немає фіксованого покарання - за крадіжку від 3 до 7 років. Тобто саме Кримінальне законодавство передбачає суб'єктивну оцінку злочинця і ситуацію, в якій скоюється злочин. Тому це нереально. Є деякі речі, які б можна б було прописати у програмний алгоритм. Наприклад, в господарських спорах, цей процес простіший технічно і більш рішення є прогнозованими, але дивлячись на сьогоднішній рівень правовідносин в Україні, це неможливо», - резюмував співрзмовник.