Юрист пояснив, чому суд у смартфоні - це ще один піар влади
02.03.2021 13:35

Геннадій Друзенко вважає, що суддійство у смартфоні є нереальною затією, адже немає ані необхідних для цього алгоритмів, ані неупередженого штучного інтелекту.

Про це юрист-міжнародник розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи анонсований президентом суд у смартфоні, Друзенко зазначив, що наразі в Україні це нереально.

«Як і посадки Зеленського — віртуально. Насправді зараз ця тема обговорюється в світовий правничий спільноті. В Британії є науковець, який на цю тему стало пише. Так от, за найоптимістичнішими прогнозами, дай Бог, щоб до кінця цього десятиліття, почали з'являтися пілоти, коли суддю заміщає комп'ютер. А якщо розклад суду подивитися в смартфоні, то тут нема проблем. Це не суд в смартфоні, а розклад суду в смартфоні. Тому Зеленський знов живе в якійсь віртуальній реальності, яку йому радять некомпетентні радники», - зазначив він.

Співрозмовник також назвав причини, які стануть на заваді впровадження ініціативи влади щодо суду у смартфоні.

«Тобто для того, щоб загнати суд в смартфон, потрібно, щоб хтось виписав алгоритми, яких на сьогодні не існує, і по-друге, навчити штучний інтелект бути не упередженим. А в українських реаліях ще надважливе, №1, щоб цим штучним інтелектом якийсь Портнов не керував за закритими дверима, бо так ми хоча б знаємо імена суддів, які виносять неправомірні рішення, а так у всьому буде винуватий комп'ютер. Так що, Зеленському я б просто радив пошукати фахових експертів, які не будуть його виставляти клоуном перед всією країною. Так, тема є, дасть Бог, може, до кінця століття в розвинутих країнах запрацює, але в Україні це просто піар-хід і нічого більшого», - резюмував юрист.