Політик пояснив жарт посла Словаччини щодо Карпатської України
04.03.2021 11:35

Геннадій Москаль переконаний, що ніякого сепаратизму у питанні Закарпаття не снує, а є піар Кулеби «на всякій фігні».

Про це політик і генерал-лейтенант міліції у відставці розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи слова посла Словаччини про те, що він начебто за російську вакцину віддасть Закарпаття та відповідаючи на питання, чи дійсно є подібні настрої, Геннадій Москаль зазначив, що це історично неможливо та пояснив чому.

«Та ні. По-перше, він допустив помилку - сказав, що “ми віддамо Росії Карпатську Україну”. Карпатська Україна - держава, яка проіснувала три дні і була створена у 1939 році, коли німці напали на Чехословаччину, на Судети, розпалася Чехословаччина, і місцевий священик Августин Волошин, я коли працював, добився, щоб йому дали Героя України, створив Карпатську Україну, це була окрема держава. А Закарпатська область входить в склад України. Нема такого — Карпатської України. Карпатська Україна була знищена угорськими військами в 1939 році», - розповів політик.

Генерал-лейтенант міліції у відставці також пояснив, чому цей скандал не вартує такої уваги та розповів, для Чого Кулеба його «роздув».

«Як кажуть, невдало пожартував. Зі Словаччиною взагалі немає ніяких питань, ні з Угорщиною, ні з Румунією, ні з Польщею, що мають з Закарпаттям спільні кордони. Взагалі нормальні відносини. Може, він мав на увазі русинів, які симпатизують Росії, називають себе руськими людьми. Я рахую, що Кулеба на все реагує дуже болісно. Ну, пожартував, треба було і йому щось в жарт сказати, і на цьому інцидент був би вирішений. Немає сепаратистських настроїв - Словаччина ні на що не претендує. Словаки відносяться до Закарпаття дуже добре. Основне КПП на Словаччину знаходиться в центрі Ужгорода. Коли почалася Друга світова війна, не було радянських воєнкоматів в Закарпатті, бо воно тоді не входило в склад СРСР, то місцеве населення тисячами вступали добровільно в армію Людвіга Свободи і воювали проти Німеччини і їх сателітів. Я працював три роки в Закарпатті, тільки добрі спомини про Угорщину, Румунію, Польщу та Словаччину. А той же Кулеба накручував той сепаратизм угорський, відмовився привезти законодавство про середню освіту, ратифіковане ВР регіональних мов і мов меншин. То людина піариться на всякій фігні, вибачте за слово», - переконаний співрозмовник.