Кримський референдум і стійка патріотична позиція Ганиша у боротьбі із беззаконням судів та прокуратури
16.03.2021 14:26

У день т.зв. «Кримського референдуму», де Москва постійно посилається на рішення «народу Криму», хочеться ще раз пригадати Василя Ганиша та усіх тих кримчан, які не голосували за т.зв. «незалежність».

Саме Ганиш є тим єдиним депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, який голосував проти анексії Криму, прилюдно висловлював свою проукраїнську позицію та ставлення до т.зв. «влади Республіки Крим».

Однак, протягом шести років, майже 140 судових засідань у всіх судових інстанціях та безпосередньої участі в його «питанні» 54 суддів, Ганишу довелося доказувати свою невинуватість в тому, що він ніколи не вчиняв - а саме державної зради.

Тільки наприкінці минулого року він був почутий суддями Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду України та Богунського районного суду міста Житомира, які скасували відповідний вирок та звільнили його від подальшого відбування покарання.

Але ж до цих подій, шанс на подальшу боротьбу та справедливий суд, йому дали лише Європейський суд з прав людини, який 17.07.2015 відкрив провадження № 36314/15 «Ганиш проти України» та Дніпровський районний суд міста Києва, який 14.01.2016 вперше в Україні у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 1 ст. 111 КК України, змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю.

Навіть коли у Ганиша працівники прокуратури у 2015 році вимагали 45 тис доларів США за зміну обвинувачення та укладення у зв’язку з цим угоди про винуватість, а також коли йому співробітники СБУ пропонували чотири рази (у 2015, 2016 та 2019 роках) обмін на громадян України, які були затримані російськими спецслужбами, він відмовився це зробити на будь-яких умовах, так як вважає, що: «Краще померти ніж ганьбитися перед своєю родиною та друзями - як зрадник».

Натомість, протягом останніх трьох років ним було скеровано до Верховної Ради України, Міністерства юстиції України та Уповноваженого з прав людини 47 звернень з пропозиціями про внесення змін до Кримінального Кодексу та Кримінального процесуального кодексу України, щоб безневинні громадяни не були заручниками жорстокості та беззаконня дій правоохоронних органів, насамперед, оновленої прокуратури та судів.

На сьогодні, Василь Ганиш залишається вірним патріотом своєї країни та, як він сказав: «Вдячний долі, бо це хоч і тяжке, але випробування його Господом, яке він повинен витримати та пройти».