Арахамія визнав, що НАБУ контролюється іноземцями
17.03.2021 13:35

Нам набридло, що від нас вимагають посадки постійно. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів голова парламентської фракції Партії "Слуга народу" Давид Арахамія.

За словами нашого співрозмовника, не можна жодного високопосадовця переслідувати за законом без НАБУ. Так сформувалось законодавство.

«Немає паралельної підзвітності, де могла б СБУ чи ДБР також біжати по цих посадовцях. НАБУ має незалежність. Всі знають, що ми, м'яко кажучи, не можемо втручатися в діяльність НАБУ. І тоді, коли іноземні партнери в першу чергу нам кажуть, що у вас немає посадок, то знаєте, що я відповідаю? Я кажу: це у вас немає посадок, тому що ми не контролюємо НАБУ», - підкреслив політик.

Політик зауважує, що іноземні партнери можуть впливати, тому що в конкурсних комісіях іноземці, іноземці допомагали робити незалежність цього органу. Тому зараз ми маємо два шляхи.

«Перший шлях: чи ми можемо впливати більше, і тоді нас можна питати. Чи інший шлях — робить паралельну підслідність давайте, тоді ми будемо відповідати за ДБР чи СБУ. Тому зараз дуже зручна ситуація: претензії до нас, а якщо ми хочемо щось змінити, то “ні-ні, не треба, це ж незалежний орган”. Я не розумію, як тоді можна за це звітувати і відповідати», - резюмував наш співрозмовник голова парламентської фракції Партії "Слуга народу" Давид Арахамія.