Зарплатня у 1000 доларів можлива: Юрчишин розповів, чого треба боятися українцям
26.03.2021 12:37

Зараз небезпеки полягають у тому, щоб не почалася чергова хвиля очищення і покращень. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи оприлюднені дані американської компанії про те, що українцю для того, щоб бути щасливим в рік потрібно заробляти 11301 доларів, наш співрозмовник зауважив наступне: «Насправді менше тисячі доларів на місяць — це не такий недосяжний показник. Середня зарплата 12 тисяч, тобто це десь на рівні 450 доларів. Звичайно, це менше, ніж цей показник, але це вже не той показник, який був років 5-6 тому, коли мова йшла про 200 доларів».

За ловами економіста, позитивним є те, що все ж таки попри негаразди зарплата в Україні поступово зростає, причому зростає в тому числі і у доларовому еквіваленті, і це певним чином обнадійливо.

«Тепер саме головне, щоб не було чергових експериментів, як це було в 2015-2016 роках, коли завалили банківську систему тодішні керівники. Зараз більші небезпеки саме полягають у тому, щоб не почалася чергова хвиля очищення і покращень, і тоді , скоріш за все, можна буде говорити про якісь позитивні характеристики», - підкреслив експерт.

А поки що, наголошує наш співрозмовник, це може бути як орієнтир. Ось, як приклад навіть в Польщі середня зарплата десь на рівні 800-1000 доларів на місяць, а ми поки що відстаємо від наших найближчих західних партнерів.

«Та поки що у нас рівень середньої зарплати більш-менш адекватний. Інша проблема полягає у тому, що дуже багато людей отримують менш, ніж середню зарплатню. От тут треба щось робити, міркувати, в тому числі підвищувати прожитковий мінімум, мінімальну зарплату, тобто щоб виходити на той самий показник 500 доларів, але щоб це був показник, який отримує більшість населення», - резюмував наш співрозмовник директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.