Правозахисник розповів, чи покарають Зеленського і Данилова за неправомірні рішення
31.03.2021 14:30

Володимир Чемерис має сумніви, що СБУ та Служби зовнішньої розвідки зараз діють законно і пояснив чому.

Про це правозахисник розповів в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Володимир Чемерис розповів, що Зеленський дуже амбіційний, як і будь-який актор, а тому дуже вразливий і дуже гостро реагує на критику, що повністю було продемонстровано на посаді президента за допомогою РНБО. Однак, переконаний він, всі неправомірно прийняті рішення президентом повинні і будуть оскаржені, а відповідальні покарані.

«Я думаю, ці рішення будуть оскаржені після того, як пан Зеленський перестане бути президентом. Вірніше, більшість рішень вже оскаржені, але я дуже сумніваюсь, що Верховний суд зараз прийме те рішення, яке має прийняти, а іншого він просто не може прийняти, тому що очевидно, що воно неконституційне. Але суд у нас, на жаль, не є незалежним. І те, як вчинили з головою Конституційного суду, це знак суддям, що ви повинні приймати правильне рішення. Пан Зеленський вже собі наговорив і наробив на цілу низку статей Кримінального кодексу, як перевищення влади, узурпація влади, незаконне перешкоджання діяльності журналістів, може дійти і до державної зради. Думаю, що це рано чи пізно відбудеться», - переконаний співрозмовник.

Правозахисник також пояснив, чи можливо притягнути до відповідальності самого Данилова за ці рішення.

«Я думаю, що пан Данилов піде по тим же статтям, що й президент Зеленський, без сумніву. Зараз дуже важко судити про його статус, тому що він безпосередньо є просто секретарем, але так чи інакше він посадова особа. І я думаю, що ті ж самі статті, які стосуються президента Зеленського, будуть інкриміновані і пану Данилову. Хоча зараз він може піти на підвищення, стати головою Офісу президента, оскільки крісло під Єрмаком хитається. Побачимо», - каже він.

Розповів правозахисник і через що саме під Єрмаком «хитається крісло».

«Питання треба ставити набагато глибше і ширше. Тут потрібно говорити про законність операцій наших таємних служб, СБУ чи Служби зовнішньої розвідки, тому що таких питань є дуже багато. Наприклад, відносно того, що СБУ у нас є політичною охороною, яка переслідує інакодумаючих, організовує якісь спецоперації на підконтрольній і на непідконтрольній територіях. Треба ставити питання про законність взагалі такої діяльності наших спецслужб. Відносно цього питання, то без сумніву, зараз воно вибрано опозицією для того, щоб усунути Єрмака як людину, яка є зараз хоч якоюсь опорою Зеленського. Але не тільки. Не безпідставно ж говорять, що Bellingcat — це, по суті, структура, підпорядкована британській розвідці, яка дуже активно зараз працює на українському напрямку. Тут ще й бажання суб'єктів зовнішнього управління теж вплинути таким способом на політичну ситуацію в Україні», - резюмував співрозмовник.