Ірина Фаріон: Аваков - це магніт для Путіна
31.03.2021 15:37

У Авакова дуже серйозні розумові проблеми, через що виникає безпрецедентне словоблуддя. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповіла народний депутат VII скликання Ірина Фаріон.

Коментуючи заяву Арсена Авакова про те, що він є російськомовним українським націоналістом і нам російську мову потрібно використовувати для контрпропаганди, наша співрозмовниця зауважує наступне: «Аваков і культура, Аваков і Україна - несумісні речі, бо за усе буття Української незалежної держави цей нещасний чоловік не навчився говорити українською мовою. І ту свою глупоту він виправдує абсолютно дикими і невідповідними теоретизуваннями, бо якщо ти український націоналіст, то першою твоєю ознакою є бездоганне володіння українською мовою. І якщо ти українською мовою не володієш, живучи в Україні та ще й будучи державним посадовцем, то ти, або розумово відсталий, або політично упереджений».

«На розумову відсталість вказує те, що людина дійсно за 30 років української мови не вивчила. На політичну упередженість це також вказує, тому що ця людина ніколи не представляла патріотичної сили Україні. Важко собі уявити патріота, який живе десятиліттями на землі і принципово відмовляється говорити цією мовою. Це зі сфери психіатрії. Тобто це не можна пояснювати політичними категоріями. Це можуть пояснити лише лікарі», - додає політик.

Наша співрозмовниця рекомендувала Авакову піти саме до них на прийом. Ірина Фаріон звертає увагу на те, що російськомовний українець - це такий самий оксюморон, як живий труп або мертва вода.

«У нас не існує поняття російськомовного українця, чи російськомовного вірменина, чи ще там когось. Це люди уламки Російської імперії. Це перші трофеї і перші жертви Путіна. І це перші символи насправді окупації України. Якщо би не було тут російською мови, Путін не мав би кого захищати», - підкреслює екс-нардеп.

Політик зауважує, що говорить про це від 2014 або навіть 1991 року і тішиться тим, що тепер її слова повторив секретар Ради національної оборони і безпеки Данілов, який абсолютно правильно зауважив на тому, що власне російськомовне населення, інакше кажучи тавро окупантів в Україні, є основним магнітом для Путіна, щоб сюди заходити і їх так би мовити визволяти.

«Тобто логіка Авакова абсолютно обернена. Так враження, що чоловік не на ногах стоїть, а стоїть на голові, і вся його діяльність власне такою і є. Бо він, як перехідний прапор від Порошенка перейшов тепер до Зеленського зовсім невипадково. Тому що ця людина не є носієм ні українських цінностей, ні українського світогляду, ні моделей української поведінки. Тому він так дистанціюється від української мови, тому він вигадує для себе абсолютно безглузді теоретизування на тему, що таке російськомовні націоналісти. І на завершення, можна собі на одну секунду уявити польськомовного націоналіста Степана Бандеру? Того Степана Бандеру, який навчався у польській гімназії і найгіршу оцінку мав саме з польської мови і з польської історії, бо ненавидів цю мову і історію як символи окупації. Чи можна собі уявити німецькомовного патріота Шухевича? А Шухевич дуже вміло використовував Німеччину у своїх націоналістичних інтересах. Тобто це безпрецедентне словоблуддя, яке свідчить про дуже серйозні розумові проблеми у цього чоловіка, якого я не можу назвати ні паном, ні товаришем», - резюмувала наша співрозмовниця народний депутат VII скликання Ірина Фаріон.