Політолог розповів про політичні сценарії, в разі перемоги Вірастюка чи Шевченка
02.04.2021 15:35

Євген Магда вважає, що вибори на Франківщині свідчать про крах електоральної демократії Зеленського.

Про це політолог і засновник Бюро протидії гібридній війні розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що на другій дільниці 87 округу відмінили вибори, Магда зазначив, що поява на ній «слуг» грає проти Вірастюка і пояснив чому.

«Враховуючи те, що результати виборів на 87 окрузі, який не відрізняється, в принципі, від інших округів розмірами і всім іншим, підводять вже п'ятий день, то це свідчить, як казав Віні-Пух, що це жу-жу-жу не просто так. Тому, за великим рахунком, найбільш правильним було б визнання того, що підсумки неможливо підвести, і призначити чергове голосування, але у нас же зараз таке законодавство, що це голосування може бути призначене тепер тільки на осінь. Тут є декілька факторів, тому що всім бенефіціарам цього процесу в політичному сенсі потрібна перемога. Тобто це випадок, коли перемога однієї людини може стати подальшим інформаційним імпульсом. Як на мене, візит “слуг народу” до цього округу, швидше грає проти Вірастюка, ніж на його користь. Відповідно, для Коломойського прихід Шевченка, достатньо досвідченого парламентарія, це теж імпульс, який може пожвавити активність людей, яких з ним пов'язують, на тлі санкцій проти Дубинського і Коломойського», - сказав він.

Політолог також наголосив на тому, що дана ситуація свідчить про втрату Зеленським його електоральних позицій, а відтак і рейтингу.

«Я думаю, що на нас чекають досить цікаві інформаційні сюжети. Те, що ми зараз спостерігаємо, це ще не кінець, будуть ще й судові розгляди. Як на мене, це певною мірою крах електоральної демократії Зеленського, тому що він сам прийшов до влади, в принципі, без судових позовів і “Слуга народу” прийшла до влади без судових позовів. Потім на місцевих виборах з'явились помітні проблеми, коли “слуги” не взяли жодного мера обласного центру. А зараз бачимо вже відповідні проблеми в одному окрузі. І цілком помітно, що люди, які бачать трохи більше, ніж маленькі рибки гуппі, помічають, що влада Зеленського діє тими методами, які вона критикувала свого часу. І це все є достатньо зрозумілим. Враховуючи те, що у Зеленського може змінитися медійна підтримка, то він, очевидно, може опинитися в такій ситуації, коли буде змушений справді їздити на роботу на велосипеді для того, щоб підняти свій рейтинг», - резюмував співрозмовник.