09.11.2005 15:34
Україна має сконцентруватися на реалізації внутрішніх перетворень та більш суворо підходити до власних зобов’язань перед Радою Європи, яка є одним із інструментів реалізації європейських прагнень Києва, інформує прес-служба Республіканської партії України.

Таку думку висловив Міністр закордонних справ України 2003-2005 рр., заступник голови Республіканської партії Костянтин Грищенко під час круглого столу «10 років України в Раді Європи: здобутки, втрати, перспективи».

К.Грищенко особливо підкреслив, що «без участі в Раді Європи, не вдалося б мати все те, що ми досягли в галузі захисту прав людини, в доведенні наших внутрішніх стандартів до європейських».

Дипломат наголосив на необхідності подальшого співробітництва з Радою Європи на засадах професійного та зваженого підходу, враховуючи національні інтереси.

На думку К.Грищенко, для пришвидшення досягнення стратегічних цілей Україні необхідно сконцентруватися на реалізації внутрішніх перетворень. «Ми маємо сконцентруватися на реалізації внутрішніх перетворень і лише тоді ми зможемо не за 20-25 років, а значно скоріше пройти той шлях, який потрібен Україні», - підкреслив заступник голови РПУ.

В рамках співробітництва з РЄ Україні також необхідно більш суворо підходити до власних зобов’язань. «Під кожне рішення має бути бюджет, під кожне зобов’язання має бути програма. Якщо цього не буде, Рада Європи ніколи не стане осередком нашої європейськості, а нагадуватиме на наші азійські корні. Обіцяти і не виконувати – це не ознака європейськості, не ознака цивілізованої людини», - наголосив дипломат.

В якості прикладу К.Грищенко назвав вже ратифіковану «Хартію регіональних мов», яка, на його думку, поки що не може бути виконана. «Чи здатні ми її виконувати вже зараз? Звісно ні. Тому що не передбачені кошти у бюджеті, не проведено інституційних змін», - підкреслив К.Грищенко.