США стягують до Чорного моря військові кораблі
12.04.2021 10:16

В акваторію Середземного моря увійшли американські ракетні есмінці Donald Cook («Дональд Кук») і Roosevelt («Рузвельт»). Кораблі мають увійти в Чорне море 14 і 15 квітня. Вони пробудуть там до 4-5 травня.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Туреччини.

Раніше кораблі, оснащені крилатими ракетами Tomahawk («Томагавк» з дальністю дії 1,6 тисяч кілометів і системою протиракетної оборони Aegis («Іджіс»), вийшли з військово-морської бази Рота в Іспанії, прямуючи в Чорне море.

Roosevelt і Donald Cook поряд з аналогічними есмінцями Ross («Рос») і Arleigh Burke («Ерлі Берк»), розміщеними на постійній основі в Європі на іспанському військовій базі в Роте, разом з наземними базами ПРО Aegis у Польщі та Румунії є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

Відповідно до конвенції Монтре, час перебування кораблів нечорноморських країн в акваторії Чорного моря обмежений 21 добою.

Раніше повідомлялось, що США розглядають можливість відправлення військових кораблів у Чорне море протягом найближчих кількох тижнів, щоб продемонструвати підтримку України на тлі посиленої військової присутності Росії на східному кордоні.