Стало відомо, чому Рада відмовилась повертати пільговий тариф на перші 100 кВт
14.04.2021 12:37

Соціальна допомога має за іншими механізмами надаватися. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту Інтернет-видання Новини України-From-UA розповів голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

Коментуючи те, що ВР відмовилась повертати пільговий тариф на перші 100 кВт електроенергії, наш співрозмовник зауважує наступне: «ВР на законодавчому рівні може рішати всі питання. Інша справа, що воно було б до певної міри суперечливо загальній тенденції, загальної логіки реформування, яке закріплено в законодавстві».

«Тобто ми рухаємось до того, щоб б були ринкові засади ціноутворення і для населення. Тобто фіксована ціна для населення — це штука тимчасова за логікою реформ, які проводяться. Тому прийняття такої структури тарифу, як хотіли, це популістський крок. Він, в принципі, має певну логіку. Фіксована занижена ціна для населення, як зараз, це пільговий тариф, і виходить, що пільговий тариф отримують всі, і ті, хто потребує цих пільг, і ті, хто не потребує. Є ж люди, які можуть оплатити і 10-кратний тариф, а всі отримують рівноправно пільги. Логіка така, що ціни зростають, відпускаються, але для тих, хто споживають невеликий обсяг, а це люди з низькими статками, мають фіксовану ціну, за логікою, це один з видів соціальній допомоги. Він має право на існування, але, все ж таки не в тому вигляді, як зараз, його б треба було вписувати в логіку реформ», - роз’яснює аналітик.

За словами нашого співрозмовника, соціальний тариф існує крізь, і в розвинутих країнах, і в США, і в Європі, але там за іншими механізмами, більш логічними. Це є певна частка для виробників, які мають більш низьку собівартість, наприклад, атомні електростанції чи гідростанції, вони мають певну рознарядку постачання електроенергії на соціальні об'єкти, це дитячі садки, лікарні, школи і населення, яке не може сплачувати і потребує соціальній допомоги. От такі ціни більш логічні.

«А низькі ціни за зменшені обсяги — такий механізм має на існування, але він протирічить логіці наших реформ. Тому, мабуть, правильно, що не прийняли. Соціальна допомога має за іншими механізмами надаватися. В даному випадку у нас є субсидування», - резюмував наш співрозмовник голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.